Nyhetstema

Coronavaccinet

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Okända vaccinbeslutet: Därför prioriterades inte de äldre

Okänt beslut gav makten till sjukhusen • PRO reagerar kraftigt

När vaccineringen mot covid rullade ut växte kritiken snabbt mot region Stockholm. Personal som arbetade långt från covid- och akutsjukvård vaccinerades – samtidigt som äldre personer och hemsjukvårdare fick vänta på sina sprutor.

I ett hittills okänt beslut den 8 januari 2021 lämnade regionledningen över makten till sjukhusen – utan detaljerade instruktioner om prioritering och på ett sätt andra regioner inte gjorde. Beslutet är fattat av sjukvårdsdirektör Björn Eriksson och vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Pensionärsorganisationen PRO reagerar starkt på dessa uppgifter.

- Jag förstår varför man hemlighållit detta, och det är fortfarande hemligt, säger Curre Hansson, ordförande PRO.

I mitten av februari hade många regioner vaccinerat 60-75% av de äldre med hemtjänst. I Stockholm bara 5%.

TV4Nyheterna har bett två stora regioner och två som vaccinerade många äldre att jämföra sina beslut med Stockholms.

  • Kalmar: Centralt sammanhållet, noga med FHM:s prioritering.

  • Gotland: Inte funnits utrymme för vårdgivare att bestämma vem som ska vaccineras när.

  • I Skåne och Västra Götaland behöll regionledningen makten, med direktiv om att prioritera akutvård och att vaccin först ska säkras åt gamla och personal kring vård i hemmet.

Men ledningen i region Stockholm håller alltjämt fast vid att man följde rekommendationer och prioritering och gjorde rätt.

- Jag uppfattar att många regioner vaccinerat anställda inom hälso- och sjukvården, säger Irene Svenonius, (M), finansregionråd i Stockholm.

I spelaren: Hör PRO som menar att flera dött i onödan till följd av region Stockholms beslut.

Ökad polarisering i USA under pandemin

Coronavaccin och restriktioner har ökat polariseringen i USA. Samtidigt ökar deltavarianten. Reporter Tomas Kvarnkullen rapporterar direkt från New York.

Politisk övertygelse bakom synen på vaccin

I USA har antalet fall av covid-19 nu börjat öka igen i hela landet. Värst är situationen där få vaccinerat sig. Framför allt är det flera sydstater som motståndet mot vaccinet är stort.

Nu fasas Astras vaccin ut – även de över 65 får välja annat vaccin

Folkhälsomyndigheten (FHM) har meddelat att man kommer upphöra med distributionen av Astra Zenecas vaccin till landets regioner. Det innebär att personer i åldersgruppen 65 + i Stockholms län snart kommer att kunna välja om de vill få Astra Zenecas vaccin eller ett mRNA-vaccin – alltså vaccinen från Pfizer/Biontech eller Moderna.

Svensk studie erbjuder pengar för att ta coronavaccin

En ny svensk studie undersöker just nu vad som motiverar människor att vaccinera sig mot covid-19. I en grupp får deltagarna till exempel mer information, i en annan får de 200 kronor var. Men det finns risker med ett system där man erbjuder pengar för att vaccinera sig.

Läkaren: Sverige är i början på en fjärde våg

I flera regioner ökar antalet fall av covid-19. Infektionsläkaren Anders Björkman tror att Sverige är i början på en fjärde våg. Men trots det finns många lediga vaccinationstider nu när de yngre åldersgrupperna ska få sin första spruta.

Professorn: Så ojämn är fördelningen av vaccin

Spridningen av coronaviruset ser väldigt olika ut världen över, inte minstsett till dödstalen. Det beror till stor del på den varierande vaccinationsgraden menar Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidememilogi vid Karolinska Institutet. I klippet ovan visar hon hur två länder skiljer sig åt väsentligt sett till dödstal, trots liknande smittspridning.

Vaccinprotest i Cypern spårade ur

Över 2 500 demonstranter, som inte vill se krav på covidvaccinering, gick till attack mot en tv–kanal i Cyperns huvudstad Nicosia. Polis tvingades skydda kanalens personal från demonstranterna. Ingen person ska ha skadats.

Danska experten: ”Coronaviruset är inte farligt längre”

Längre kritiserade danska experter den svenska coronastrategin, men nu i och med vaccinet börjar man från expertisen i grannlandet förespråka en större frihet och färre restriktioner.
– Coronaviruset är inte farligt längre, säger Niels Höiby som är professor i klinisk mikrobiologi till den danska tidningen Berlingske.

Regionerna agerar olika inför covid-vaccinering av 16-åringar

Regionerna får själva ta beslut om det ska krävas ett samtycke från föräldrarna eller om den unge själv är mogen att ta beslutet om vaccinering rapporterar Sveriges radio. Till exempel kommer det i Kalmar krävas en underskrift av vårdnadshavare medan region Uppsala låter vårdpersonal avgöra om ungdomen är mogen att bestämma själv.

Smittskyddsläkaren: ”Kan vara att man prioriterar annat”

Det är få unga som bokat tid för vaccination i sommar. I Norrbotten finns flera lediga tider.
- Vi måste övertyga ungdomarna om att för att vi ska komma ur den här pandemin och släppa på restriktionerna så är vaccin den bästa chansen, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare Region Norrbotten.

Experten: Då kan pandemin vara över

En fråga som alla vill ha svar på är när pandemin kan vara över så att vi kan återgå till det normala igen. Vaccinforskaren Matti Sällberg tror att flockimmuniteten i Sverige är runt hörnet. Hör honom berätta om när han bedömer att pandemin kan vara över.

Långsam vaccinationstakt i Afrika oroar: "Rika länder har tecknat upp alla kontrakt"

Nästan 45 procent av den svenska befolkningen är färdigvaccinerade mot covid-19, och smittspridningen fortsätter att avta här hemma. Men på många andra håll runtom i världen så skenar smittan som aldrig förr. Afrika som befinner sig i en tredje våg är just nu värst drabbat och har den största smittspridningen hittills. Knappt två procent av kontinentens befolkning är fullvaccinerade, samtidigt som motsvarande siffra inom EU är nästan 40 procent.

Flera regioner redo att vaccinera 16-åringar

Flera regioner öppnar nu upp för att börja vaccinera 16- och 17-åringar, rapporterar Ekot som ringt runt till landets regioner. Men, Folkhälsomyndigheten vill ha ett gemensamt startdatum för hela landet för när de yngre kan börja vaccineras men har ännu inte gett något besked kring när det kan börja.

90 procent som dör med covid-19 i USA ovaccinerade

Mer än 9 av 10 personer som nu dör av covid-19 i USA har inte vaccinerat sig. Flera delstater ser ett ökat antal smittade, till följd av den nya och mer smittsamma deltavarianten. Vaccineringen går långsamt i vissa delstater, framför allt i södern. I Alabama, Arkansas, Louisiana och Mississippi är bara runt 35 procent fullvaccinerade, att jämföra med nästan hälften i USA som helhet.

Turkiet blixtvaccinerar – vill få igång turismen

Turkiet ökar vaccineringen runt om landet med mobila team, långa öppettider och vissa får sin tredje dos. De hoppas att länder ska ta bort reseförbudet så att turismen kan komma igång igen.

Tegnell: Tredje vaccindos aktuellt redan i höst

Det kan bli aktuellt att ge vissa riskgrupper en tredje dos coronavaccin redan i höst. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell sen preliminära siffror från Israel visat att fullt vaccinerade bara har ett 60-procentigt skydd mot den smittsamma deltavarianten.

Glädjen att vaccineras bland de yngsta: "Pirrar i magen"

Stockholm har släppt på vaccinationstiderna mot covid-19 för personer 18 år och äldre. En åldersgrupp som begränsats mycket av pandemin. Glädjen vid vaccinplatsen i Slakthusområdet i Stockholm var tydlig när TV4Nyheterrna talade med några av de yngsta som får vaccineras.

Vaccinen skyddar mot svår sjukdom vid deltasmitta

De flesta vaccinerade med Pfizer. Enligt en israelisk studie är det vaccinet mindre effektivt mot deltamutationen. I Sverige är nu fler än fem miljoner vaccinerade med minst en dos och många med just Pfizers vaccin. Ali Mirazimi, virusforskare och sakkunnig FHM, menar att vaccinet först och främst verkar för att rädda liv och skydda mot svår sjukdom. Men de stoppar inte spridningen. Vi kan räkna med ett skydd mot svår sjukdom och här ser både Niklas Arnberg, professor virologi Umeå universitet och Mirazimi ingen anledning att oroa sig över en fjärde våg.

Risken stor för att Sverige får liknande situation som Israel

Spridningen av Deltaviruset i Israel sker trots att stor del av befolkningen är vaccinerad. De mRNA-vaccin som vi använder i Sverige ger ett gott skydd mot spridningen. Detta innebär att de som drabbas får en lindrigare form av Deltamutationen, säger Niklas Arnberg, professor virologi Umeå universitet.

Deltaviruset håller forskarna på tårna – stor spridning i Israel trots vaccinationer

Deltavarianten av Coronaviruset väcker oro i världen. I Afrika går smittspridningen snabbt uppåt. Regionen Katalonien i nordöstra Spanien stramar åt virusrestriktionerna igen efter många nya fall på kort tid, och i Israel sprids viruset, trots att mer än hälften av befolkningen är vaccinerad.
Niklas Arnberg, professor virologi Umeå universitet och Ali Mirazimi, virusforskare och sakkunnig FHM om hur vi i Sverige jobbar för att få ner samhällspridningen av covidviruset.