Nyhetstema

Coronavaccinet

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Okända vaccinbeslutet: Därför prioriterades inte de äldre

Okänt beslut gav makten till sjukhusen • PRO reagerar kraftigt

När vaccineringen mot covid rullade ut växte kritiken snabbt mot region Stockholm. Personal som arbetade långt från covid- och akutsjukvård vaccinerades – samtidigt som äldre personer och hemsjukvårdare fick vänta på sina sprutor.

I ett hittills okänt beslut den 8 januari 2021 lämnade regionledningen över makten till sjukhusen – utan detaljerade instruktioner om prioritering och på ett sätt andra regioner inte gjorde. Beslutet är fattat av sjukvårdsdirektör Björn Eriksson och vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Pensionärsorganisationen PRO reagerar starkt på dessa uppgifter.

- Jag förstår varför man hemlighållit detta, och det är fortfarande hemligt, säger Curre Hansson, ordförande PRO.

I mitten av februari hade många regioner vaccinerat 60-75% av de äldre med hemtjänst. I Stockholm bara 5%.

TV4Nyheterna har bett två stora regioner och två som vaccinerade många äldre att jämföra sina beslut med Stockholms.

  • Kalmar: Centralt sammanhållet, noga med FHM:s prioritering.

  • Gotland: Inte funnits utrymme för vårdgivare att bestämma vem som ska vaccineras när.

  • I Skåne och Västra Götaland behöll regionledningen makten, med direktiv om att prioritera akutvård och att vaccin först ska säkras åt gamla och personal kring vård i hemmet.

Men ledningen i region Stockholm håller alltjämt fast vid att man följde rekommendationer och prioritering och gjorde rätt.

- Jag uppfattar att många regioner vaccinerat anställda inom hälso- och sjukvården, säger Irene Svenonius, (M), finansregionråd i Stockholm.

I spelaren: Hör PRO som menar att flera dött i onödan till följd av region Stockholms beslut.

FHM om nya deltavarianten: ”Större risk att hamna på sjukhus”

Fler personer smittats av den så kallade deltavarianten av viruset. I Storbritannien har deltavarianten blivit helt dominerande och man har fått dra tillbaka lättade restriktioner. Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten berättar om deltavariantens spridning i Sverige.

Stor oro för att Deltaviruset hindrar öppning av Sverige

Karin Tegmark Wisell om oron över den ökade spridningen av Deltaviruset. Både Värmland och Blekinge tvingas utföra lokala restriktioner efter ökat spridning. I Storbritannien har Deltavarianten blivit helt dominerande och man har fått dra tillbaka lättade restriktioner. Risken är att även Sverige kan tvingas gå samma väg.

Matti Sällberg: ”Kommer bli aktuellt med tredje dos för oss alla”

Det här får vi tyvärr genomlida, ett antal doser innan vi är klara med pandemin. Vi vet ju inte hur länge immuniteten hänger kvar, det kan sjunka undan. Ju mer immunförsvaret sjunker undan, ju mer kommer det ju spridas även om man är vaccinerad. säger, Matti Sällberg professor biomedicinsk analys.

Vädjar: ”Vaccinera dig i regionen där du är skriven”

Mer än en fjärdedel av alla vuxna människor har fått sin andra dos och är därmed färdigvaccinerade. Men samtidigt slår allt fler regioner larm om att många vill boka av, eller boka om, sin andra spruta på grund av semesterplanerna, trots att Folkhälsomyndigheten (FHM) varit tydlig med att man bör ta den andra sprutan på samma plats som den första. Emma Spak, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR) medverkar.

Danmark öppnar upp: ”Coronapass för att gå på krogen”

Danmark fick beskedet igår att barerna får vara öppna till midnatt. Vilket betyder att fotbollsfansen kommer kunna se EM- matcherna på restauranger om man har ett coronapass det vill säga. Vår reporter Maria Strångert befinner sig i Köpenhamn.

Nya mutationen: "Sämre skydd med en vaccindos"

Epidemiolog Karin Modig, Karolinska Institutet berättar om delta-mutationen ”den indiska varianten” som fått fäste i Blekinge och Värmland. Vilket var Anders Tegnells huvudbudskap på gårdagens presskonferens med folkhälsomyndigheten.

G7 lovar en miljard vaccindoser

I dag inleder G7-länderna sitt tre dagar långa toppmöte i Cornwall i södra England. Pandemin väntas dominera de inledande förhandlingarna och medlemsländerna har inför mötet utlovat en miljard vaccindoser till utvecklingsländerna.

Spanien vaccinerar EM-truppen – därför gör inte Sverige det

Sveriges premiärmotståndare, ”La Roja” som de kallas, kommer att vaccineras med den första dosen i morgon fredag. Men fullt skydd får inte laget förrän i början av juli, efter en eventuell semifinal. Detta har under veckan vållat stora rubriker i spanska medier. Vi pratar med sportreporter Frida Nordstrand och Daniel Kristoffersson på Expressen.

Indiska mutationen sprider sig i Sverige – Arnberg: ”Absolut mer smittsam”

Den indiska mutationen sprids allt mer i Sverige, och Folkhälsomyndigheten (FMM) är nu oroade över att varianten kan bli den dominerande. De första fyra fallen av den indiska varianten i Sverige konstaterades i Stockholm i slutet av april. Därefter har den spridits i flera regioner. I bland annat region Värmland har nu 24 fall bekräftats och där har dessutom smittspridningen fördubblats jämfört med föregående vecka. Vi pratar med vår reporter Maria J Holmgren finns på plats i Karlstad, samt med Niklas Arnberg, professor i virologi på Umeå Universitet.

Experten om riskerna kring vaccintester på bebisar

Läkemedelsföretaget Pfizer inleder nu sina tester där covid-vaccin ska ges till barn, ända ner till sex månader gamla bebisar. Även företaget Moderna testar på spädbarn. 4500 barn i Finland, Polen, Spanien och USA ska få vaccin. Med för att berätta om det här samt svara på tittarfrågor har vi Matti Sällberg, professor och vaccinforskare.

Så fungerar vaccinpasset

EU-parlamentet godkände på onsdagen ett gemensamt vaccinpass för resor inom Europa. I ett pressmeddelande uppger parlamentet att det ska bli lättare att resa fritt och passet ska även bidra till att restriktioner gradvis ska kunna hävas på ett ”samordnat sätt”.

EU-parlamentet har godkänt gemensamt vaccinpass

EU-parlamentet har nu formellt godkänt ett gemensamt vaccinpass som är tänkt att användas för resande inom Europa under pandemin.Det digitala intyget ska visa om en person är vaccinerad, har testat negativt eller haft covid-19.

Därför har smittspridningen gått ner

Smittspridningen har gått ner och Sverige har lättade restriktionerna. Men vad vet vi om vilka restriktioner som faktiskt har gett resultat? Och vad funkade bäst för att minska spridningen? Med oss för att prata om det har vi Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet.

Experten: "God idé att vaccinera på gymnasierna"

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har drygt 47 procent fått minst en dos nu och drygt 20 procent har fått två doser.
Sverige har som de flesta länder valt att vaccinera de äldsta och mest sårbara först och sen i fallande ålder fortsatt vacciner av befolkningen. Men Norge har valt att vaccinera 18-24-åringar framför 24-40- åringar. Professorn och matematikern Tom Britton pratar om det här.

Då ska man vaccinera sig under graviditeten: "Onödigt de 12 första veckorna"

En fråga som engagerat många under pandemin är huruvida gravida ska låta sig vaccineras mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar numera gravida att ta vaccinet – men frågorna i ämnet många. Med för att besvara en del av dessa frågor är Karin Pettersson, som är överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Här är nya vaccinidén: Pulver

Samtidigt som vaccineringen pågår för fullt mot covid-19, så fortsätter kapplöpningen mot nya läkemedel och nya typer av vaccin. Även svenska bolag är med i jakten, två av dom kommer inom kort att inleda försök med covidvaccin utan stick – kanske kan ett pulver fungera?

Så ska ”covidbeviset” fungera

Den första juli blir det möjligt att ansöka om vaccinpass. Det ska underlätta resor i sommar. I Sverige så heter vaccinpasset "covidbeviset". Covidbeviset innebär inte att man kan resa fritt i sommar. Det är länderna själva som bestämmer sina egna regler.

Efter dystra siffrorna – det kan bli räddningen för Norrbotten

Norrbotten har under en tid haft den högsta smittspridningen i landet. Men nu har kurvan äntligen börjat peka nedåt. Samtidigt har sommaren verkligen kommit till länet med flera värmerekord de senaste dagarna. En efterlängtad sommarvärme enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Regionen köpte snabbtester för nio miljoner – gav felaktiga provsvar

Ett snabbtest som köpts in från Wuhan gav felaktiga svar. Nu har Region Skåne stoppat användningen. Regionen har köpt in 400 000 antigentest som tillverkats av Wuhan Unscience Biotechnology för mer än 9 miljoner kronor. På ett enda vårdboende gav testet felaktigt besked om att 13 redan vaccinerade personer hade covid-19.

Larmar: Nästa våg kan drabba barnen – ”Risk för långtidscovid”

Långtidscovid, hyperinflammation, fler dödsfall och en fjärde våg i höst. Det varnar 26 forskare för idag på DN debatt där de skriver att även barn bör vaccineras mot coronaviruset. Vi pratar med en av forskarna, Cecilia Söderberg-Nauclér, och går igenom argumenten för att vaccinera även barn. Vi pratar även med Daniel Bremell, överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, som är menar att forskarna saknar vetenskapligt stöd.