Början på sidans innehåll
Nyhetstema

Coronavaccinet

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Här hittar du senaste nytt om de nya vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Okända vaccinbeslutet: Därför prioriterades inte de äldre

2021-06-102 min 42 sek

Okänt beslut gav makten till sjukhusen • PRO reagerar kraftigt

Så kommer vaccination av barn att gå till

1 min 48 sek

Trots att Folkhälsomyndigheten sa att barn mellan 12 och 15 skulle vaccineras först efter höstlovet kommer Region Stockholm att starta redan den 4 oktober. Skillnaden mot tidigare mognadsbedömning hos 16-17 åringar måste nu vårdnadshavarna underteckna en samtyckesblankett. Här berättar Magnus Thyberg, vaccinsamordnare region Stockholm hur vaccinationen kommer att gå till.

Arrangörer kräver vaccinpass på konserter: ”Ska vara en trygg plats”

48 sek

Samtidigt som regeringen nästa vecka lättar på coronarestriktionerna för fullvaccinerade - inför allt fler arrangörer krav på vaccinationsintyg för bland annat konserter och dans. En av dem är Ersboda Folkets hus verksamhetschef Magnus Öberg i Umeå som vill att regeringen inför vaccinintyg.

Veckans svep: ”Svullen testikel” engagerar världspolitikerna

11 min

Malin Collin och Thomas Ritter går igenom veckan stora nyheter. Bland annat har artisten Nicki Minaj påstått att coronavaccinet kan få mäns testiklar att svullna upp, vilket har engagerat världspolitiken.
Dessutom har förundersökning inletts mot riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Nu tar han time out från politiken. Thomas går även igenom vad som gäller inför restriktionslättnaderna framöver. Och så har Britney Spears förlovat sig men samtidigt försvunnit från instagram.

Sverige halkar efter i vaccinrankningen: ”Minoritet kan inte hålla majoritet i gisslan”

3 min 28 sek

Somar Al Naher, frilansskribent /krönikör Dagens ETC, Dick Erixon, chefredaktör Samtiden och Sakine Madon, politisk chefredaktör Upsala Nya Tidning tar i dagens Nyhetspanel upp den brännheta frågan kring coronapass på restaurang och större evenemang. Detta efter beskedet från Folkhälsomyndigheten att Sverige följer övriga Europa och erbjuder vaccin mot covid-19 från 12 år. Och den 29 september släpps de flesta restriktioner, för de vaccinerade. Men samtidigt ligger Sverige fortsatt efter många länder i Europa när det gäller andelen fullvaccinerade.

Anders Tegnell: ”Nu ligger bollen hos ovaccinerade”

5 min 41 sek

Ovaccinerade bör fortsätta hålla avstånd, undvika större evenemang och besök på barer och nattklubbar, det meddelar Folkhälsomyndigheten. Samtidigt behöver dubbelvaccinerade inte längre hålla avstånd. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger nu att "bollen ligger hos ovaccinerade" - och att råden till ovaccinerade är en mer hållbar lösning på sikt än vaccinpass.

Virologen: ”Bäst att barnen får två sprutor också”

2 min 24 sek

I dag kom beskedet från regeringen att barn över 12 år får vaccinera sig mot covid-19 efter det stundande höstlovet. Ett bra och efterlängtat beslut, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Johan Carlson: "Ovaccinerade bör inte gå på större evenemang"

41 sek

Från den 29 september har ovaccinerade personer andra rekommendationer att förhålla sig till än de som vaccinerat sig, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Ovaccinerade bör till exempel inte delta i större evenemang och att gå på barer eller gå ut och dansa är olämpligt enligt Folkhälsomyndigheten.

För- och nackdelar med vaccinpass

3 min 23 sek

Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik vid Linköpings universitet pratar om vaccinpass och vaccinering av barn och hur det blir en etisk fråga.

Fattiga länder halkar efter när Sverige börjar med dos tre

7 min 23 sek

Flera regioner erbjuder nu en tredje dos vaccin mot covid-19. Samtidigt uppmanar WHO att rika länder som Sverige ska vänta med dos tre för att istället skänka vaccin till fattigare länder.
- Man måste erkänna att det inte finns enkla lösningar, säger Johan Von Schreeb som är professor i global katastrofmedicin.

Australien: Vaccinerade får mötas ute igen

21 sek

Från och med idag måndag så kan vaccinerade invånare i Australiens största delstat New South Wales vistas ute i grupper om fem personer. Många sökte sig till parker och vattenbryn i Sydney för att umgås med vänner efter lång tid i isolering. Men reglerna för att minska smittspridning är fortfarande omfattande.

EU skickar vaccin till Nya Zeeland och Australien

24 sek

Nya Zeeland har köpt en halvmiljon doser covidvaccin från Danmark och en miljon doser är på väg från EU till Australien. Ländernas vaccinationsarbete har nu fått fart efter att gått trögt jämfört med många andra nationer.

Svenska Diana i Frankrike: ”Beväpnad polis och militär går runt och kollar alla”

2 min 7 sek

Svenskan Diana Gran, fotograf och matkonsult bor i Paris och upplever på nära håll problematiken med vaccinpassen. Hon är just nu höggravid och därför valt att vänta med vaccinationen till efter förlossningen. Dock är det omöjligt att röra sig runt i Paris utan vaccinpass, säger Gran. ”Jag kan inte ens gå på café och låna toaletten”

Så ser det ut i Sverige: ”Krav på vaccinerad personal kan bli aktuellt”

7 min 52 sek

Även här i Sverige är trycket på att kräva vaccinering av anställda allt större. Branschorganisationen Almega säger att det kan bli en fråga om att avsluta en persons anställning om de vägrar att vaccinera sig. Och när nu regeringen presenterade att flera restriktioner tas bort den 29 september öppnade man också för att införa vaccinpass på större evenemang. Susanna Baltscheffsky, reporter för TV4Nyheterna, menar att tvång skapar starka känslor och den vägen har Sverige hittills inte valt att gå. Men arbetsgivaren sätter reglerna för arbetsmiljön. Krav på vaccinerad personal kan komma att bli aktuellt.

Biden inför vaccinkrav för 80 miljoner amerikaner: ”1500 dör varje dag”

2 min 17 sek

En något irriterad Biden uppmanade folk att vaccinera sig vid ett tal igår. Det gäller samliga statligt anställda och företag som har mer än 100. Över 100 000 amerikaner vårdas på sjukhus just nu, trots detta höjs röster mot att införa vaccinering under tvång. Man menar att detta inskränker på mänskliga friheter, rapporterar TV4Nyheternas utrikeskorrespondent Stefan Borg ger en lägesrapport.