Vänsterpartiet kräver stopp för felaktig marknadsföring

”För konsumenten bakom ljuset”

Flera biodrivmedel marknadsförs som fossilfria trots att de innehåller fossila ingredienser. Nu kräver Vänsterpartiet att regeringen ändrar lagstiftningen så att märkningen blir tydlig. Idag kommer partiet att ta upp frågan i riksdagen.

– Det är att föra konsumenten bakom ljuset. Man ger ju sken av att det här är bränslen som är utan utsläpp, men man ser att i processen så har det blivit väldigt stora fossila utsläpp, säger Jens Holm (V), riksdagsledamot och ordförande i Trafikutskottet..

I flera inslag har vi granskat biodrivmedlen HVO100 och RME, som många lastbilar och bussar kör på. Dom marknadsförs som fossilfria trots att man i processen tillsätter vätgas eller metanol som oftast görs av fossil naturgas, som man borrat upp ur marken. Nu kommer alltså krav på regeringen att förhindra att begreppet fossilfrihet används felaktigt. Vi har under flera veckor sökt representanter från regeringen för en kommentar, men dom har valt att avböja en intervju.

– Jag skulle önska att regeringen preciserade lagstiftningen så att förnybara drivmedel som märks som förnybara också är förnybara på riktigt och att man då inte har använt fossila insatsmedel för att producera de här drivmedlen, säger Jens Holm.