Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta – Terapeuten

Kalla fakta – Terapeuten

Kalla fakta har granskat en oreglerad marknad där vem som helst kan kalla sig för terapeut. Kalla fakta granskar: Terapeuten

Niclas terapi fick honom att må sämre – gick inte att anmäla

I Sverige kan vem som helst kalla sig terapeut • ”Kan handla om liv och död”

Uppdaterad: Publicerad:

I Sverige kan vem som helst kalla sig terapeut. Det behövs ingen utbildning eller legitimation, utan vem som helst kan mot betalning erbjuda terapi till människor som lider av till exempel ångest eller depression.

Kalla fakta har prata med ett tjugotal klienter om deras upplevelse av den alternativa terapin, det vill säga terapeuter utan legitimation. En av dem som sökt hjälp hos en alternativ terapeut för ångest och depression är Niclas Köhler, men terapeuten fick honom att bara må sämre. Trots det kunde han inte anmäla terapeutens metoder, eftersom den alternativa terapin i Sverige inte lyder under hälso- och sjukvårdens lagar.

– Jag fick ett väldigt stort hål i min tillit och jag kände mig väldigt sviken. Väldigt, väldigt sviken. Förnedrad. Jag kände att… Nej det var jättejobbigt efteråt, berättar Niclas Köhler.

”Kan skada patienten”

Psykologförbundet säger att den oreglerade marknaden för terapeuter kan skada patienten, då de alternativa terapeuterna inte behöver följa samma lagar och regler som inom den offentliga vården.

– Det kan få förödande konsekvenser, det kan ju handla om liv och död i värsta fall, säger Kristina Taylor, ordförande Psykologförbundet.

I klippet ovan: Se mer om hur Niclas mådde efter att ha träffat en alternativ terapeut

Hela Kalla faktas program ”Terapeuten” visas på TV4 Play i morgon torsdag

Relaterat
Ivo: Vem som helst kan bli terapeut

Ivo: Vem som helst kan bli terapeut