IVA-läkaren: ”Vi ser ljuset i tunneln”

Minskat tryck på alla nivåer

Nu är stora delar av personerna i riksgrupp vaccinerade och Karin Hildebrand, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset i Stockholm, ser ljuset i tunneln efter ett tungt arbetsår. Det har skett en liten minskning vad gäller antalet coronasjuka som intensivvårdas, vilket hon ser hoppfullt på.
- Det är fortfarande ansträngt, men det är väldigt mycket bättre. Vi jobbar fortfarande våra 13-timmarspass så vi jobbar väldigt mycket, men vi ser en trend och ett ljus i tunneln, säger Karin Hildebrand.

Ser en vaccinationseffekt
Karin berättar att majoriteten av de som vårdats på IVA den senaste tiden är män med övervikt, 60-69 år och med alla olika typer av bakgrund. Men i detta nu är de flesta nya som skrivs in är yngre, dvs 70-talister och yngre som inte vaccinerats ännu. Enligt henne är patienterna som kommer in nu inte lika sjuka som under den första vågen.
- De är inte katastrofalt sjuka när de kommer in. De blir tilltagande sjuka under de första dygnen på sjukhus, säger Karin.

Karin valdes förra året till Årets svensk av tidningen Fokus. Hon har med sina kollegor haft ett mycket kämpigt år, men snart kan det alltså lätta.
- Det finns en känsla att några veckor bort så kommer det att lugna ner sig, säger Karin Hildebrand.Så lurar du cykeltjuven

Marcus Noterius är i Åre där det snotts fler cyklar i fjol än tidigare år. Polisen har därför gjort en satsning på att försöka stoppa stölderna och berättar om sina knep för att inte bli av med sin cykel.

Löfven på EU-toppmöte mitt i regeringskris

Idag inleds ett två dagar långt EU-toppmöte i Bryssel, där 27 stats- och regeringschefer deltar. Trots regeringskrisen, kommer även statsminister Stefan Löfven att vara där. Utrikesreporter Tomas Kvarnkullen rapporterar från Bryssel.

Hade ont vid sex – led av okänd sjukdom

Vestibulit är en sjukdom som kvinnor kan drabbas av och som ger svåra smärtor i underlivet. En sjukdom som kan innebära att det gör ont vid samlag, gynundersökningar och vid användning av tampong. Studenten Jennifer Lännerholm berättar om hur hon upptäckte sjukdomen. Medverkar gör även överläkaren Nina Bohm Starke, som vill uppmärksamma sjukdomen för att hjälpa andra.

Dejtingexperten – så lyckas du med din sommarflirt

Det är semestertider många av oss är vaccinerade och ligger kanske i startgroparna för en sommarflirt. Vår dejtingexpert och doktor i psykologi, Angela Ahola reder ut hur man får till den bästa sommardejten.