Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Helikoptrar vattenbombade brand i hygge

Misslyckat kemiförsök i Lund – en till sjukhus

Över 1 500 klimataktivister gripna i Nederländerna

Senaste dygnet

Polisens rapport efter Löfvings död klar: ”Avviker”

Pressträff om Löfving kritiseras internt • Viksten: ”Det var det forum jag hade att tillgå”

Uppdaterad:Publicerad:

Pressträffen där Mats Löfving föreslogs sparkas “avviker“ från myndighetens normala hantering. Det framgår i den rapport kopplad till polischefens död som lämnat till Arbetsmiljöverket.
”Genom utredarens rapport blev ofördelaktiga omdömen rörande Mats Löfvings egenskaper som chef exponerade”, skriver Polisen i sin rapport.

Timmar innan Mats Löfvings död presenterade den oberoende utredaren Runar Viksten sina slutsatser kring Löfvings agerande på myndigheten. Där konstaterade Viksten bland annat att Rikspolischefen bör överväga att skilja polischefen från sin tjänst.

– Jag ser allvarligt på det här eftersom det handlar om en hög polischef som bryter mot grundlagsfästa principer. Rikspolischefen bör överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst, sa Runar Viksten då.

Rikspolischefen om kritiken: "Hade inte kunnat agera på något annat sätt"
Rikspolischefen om kritiken: "Hade inte kunnat agera på något annat sätt"

Att slutsatserna presenterades offentligt kritiseras nu i den interna rapport Polisen lämnat in till Arbetsmiljöverket. Myndigheten har i rapporten analyserat vilka faktorer i arbetsmiljön som bedöms haft möjligt bidrag till dödsfallet – och vilka åtgärder som genomförts och planerats för att undvika att liknande situationer uppstår.

Polisens “avvikande“ beteende

Att integritetskänsliga uppgifter rörande anställda presenteras i en rapport som också blir offentlig ”avviker” från hur polismyndigheten brukar hantera personalärende, skriver Expressen med hänvisning till rapporten.

När rapporten nu är inlämnad till Arbetsmiljöverket så berättar Runar Viksten för TV4 Nyheterna att hans bedömning fortfarande är att hans personliga agerande överensstämmer med Polismyndighetens uppdrag.

Det var mitt uppdrag, jag skulle presentera utredningen. Det gjorde jag i den här formen och det var självklart med tanke på det mediala trycket som var, säger han och fortsätter:

– Det var det forum jag hade att tillgå. Redan tidigt i utredningen så frågade många när presskonferens skulle hållas.

Thornberg duckade frågor i flera veckor

Först i april ställde Rikspolischefen upp på intervju gällande kritiken som framkom mot myndighetens presentationen av Vikstens slutsatser, i Ekots lördagsintervju.

– För att inte skymma hela polisens verksamhet och för att komma till rätta med vad som hade hänt gjordes den här utredningen, sa han då och fortsatte:

– Det som var viktigt var att myndigheten i sak bedömdes ha hanterat det på rätt sätt av den externa utredaren, men det spelar ingen roll med de fruktansvärda konsekvenserna. Och det som kvarstår nu är att det pågår en arbetsmiljöutredning som ska redovisas i slutet av maj.

I rapporten beskrivs hur presskonferensen togs emot intern av anställda på myndigheten:

“Den sociala arbetsmiljön präglades av känslor som förstämning, ilska, sorg, frustration, skuld och skam.“

Löfving egna ord om pressträffen: ”Tungt att höra”

Mats Löfving lämnade efter presskonferensen en skriftlig kommentar gällande Vikstens rapport. Vilket blev polischefens sista offentliga uttalande.

”Jag har just tagit del av Runar Vikstens presentation av sin rapport. Det var tungt att höra. Jag noterar att han slår fast att de beslut jag har fattat som rör Linda Staaf är sakligt och objektivt korrekta, men jag konstaterar också att han är kritisk mot mitt agerande som chef, inte minst kopplat till frågan om jäv.“

Kvällen den 22 februari hittades Mats Löfving död i sin bostad i centrala Norrköping.

Polisen avböjer att kommentera rapporten i nuläget, med hänvisning att de inväntar Arbetsmiljöverkets slutsatser kring rapporten.

Relaterat
Åklagare: Ingen annan orsakade Mats Löfvings död

Åklagare: Ingen annan orsakade Mats Löfvings död

Mats Löfvings ord till polisen – vädjade i förhör

Mats Löfvings ord till polisen – vädjade i förhör