Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

De kämpar för det fria ordet – i turistparadiset: ”Måste tänka om”

Musikkollektivet kämpar i motvind – mot kung och regering

Uppdaterad: Publicerad:

I Thailand har den unga generationen de senaste åren protesterat öppet mot regeringens politik på ett sätt som tidigare varit otänkbart.

Men efter ett domstolsbeslut nyligen, som klassar alla krav på reformer som ett försök att störta monarkin, har tumskruvarna dragits åt igen.

Musikkollektivet Rap against dictatorship fick över 70 miljoner visningar när de lade ut sin första politiska rap på Youtube och deras musik har varit ledmotiv under ungdomsprotesterna.

”Den äldre generationen måste tänka om”

Men nyligen blockade myndigheterna deras låt "Reform" på Youtube i Thailand.

– Den äldre generationen måste tänka om. De har inte haft några svar på alla frågor, alla problem som aldrig blivit lösta. Varför blir till exempel vägbyggen aldrig klara, varför måste vi sitta på bussar som är 60 år gamla? frågar sig Dechathorn ”Hockhacker” Bamrungmuang.

I Thailand är all kritik av kungen är strängt förbjuden. Lagarna om majestätsbrott är bland de hårdaste i världen, och ingen vågar ens tala om ett avskaffande av monarkin. Men ungdomsprotesterna har brutit ett tabu, när de öppet kritiserat den militärdominerade regeringen och krävt demokratiska reformer.

Se hela reportaget från Thailand i spelaren ovan.

Relaterat
Thailand öppnar upp – men inte mycket är sig likt

Thailand öppnar upp – men inte mycket är sig likt

Krisen i svenskparadiset: ”En del har dränkt sig – andra hängt sig”

Krisen i svenskparadiset: ”En del har dränkt sig – andra hängt sig”