Extern länk
Början på sidans innehåll

Skjutningar i Sverige

Skjutningar i Sverige

Här kan du läsa om skottlossningar i Sverige. Här kan du läsa om skottlossningar i Sverige.

Sågar regeringens arbete mot kriminalitet: ”Ingen långsiktighet”

Juristen kräver politisk förändring • Extrainsatt krismöte

Uppdaterad: Publicerad:

Regeringens arbeta för att stävja kriminaliteten är för kortsiktig.
Det anser juristen Evin Cetin, som arbetat nära de poliser och kriminella som befinner sig mitt i gängkonflikterna.
– Just nu har vi hamnar i korta insatser, korta lagförändringar, men vi har ingen långsiktighet i det, säger hon.

Regeringen har presenterat en rad förändringar ämnade att stoppa gängkriminalitet. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) utökar polisens befogenheter och förlänger straffskalorna.

Evin Cetin är jurist och författare, och har tidigare varit aktiv inom Socialdemokraterna. I arbetet som jurist och författare har hon följt arbetet med nätverkskriminalitet under lång tid. Enligt henne är åtgärderna för kortsiktiga för att ge förändring.

– Den viktigaste kampen är att hela riksdagen samlas och hittar en 15-20-årsplan bort från detta, säger hon.

Extrem situation

Regeringen har kallat till krismöte. I söndags meddelade justitieminister Gunnar Strömmer att han kallar in rådet mot organiserad brottslighet för att diskutera det akuta läget vid ett extrainsatt möte.

Ett viktigt steg enligt Cetin, som anser att de myndigheter och aktörer som inom forskning lyfts fram som viktiga för stoppa utvecklingen – behöver mer stöd från politiskt håll.

– Det krävs många olika inslag för att hantera den extrema situation vi befinner oss i. Det första är att socialtjänsten, polisen, skolan och kriminalvården får långsiktiga förutsättningar. Just nu har vi hamnar i korta insatser, korta lagförändringar men vi har ingen långsiktighet i det, säger hon.

Hon tror att det mer komplexa, långsiktiga arbetet, är det som i slutänden kommer ge resultat.

– Jag träffar många ungdomar som inte värderar sina liv. Ett barn som inte bryr sig om sitt eget liv kommer inte bry sig om det liv den mördar, eller samhället. Man måste försöka hitta ett sätt för att få unga killar i förorten att värdesätta sina liv.

“Barn rekryterar barn“

Flera av våldsdåden har både genomförts av och drabbat unga personer och barn. Många har sökt svar på frågan om hur de frivilligt kan ge sig in i kriminaliteten. Enligt Cetin kan gängens rekrytering av barn likställas med grooming och sexuella övergrepp mot barn.

– Jag tror man ska fråga sig om barn frivilligt kan kliva in i det. Det är precis som att ställa sig frågan: kan barn frivilligt se till så att de blir utnyttjade sexuellt? Barn som går in har inget konsekvenstänk, börjar med att leverera en påse, utföra små uppdrag och påbörjar även ett eget missbruk.

– Barn som har ett missbruk har inga pengar själva att betala för det, de betalar i tjänster och ibland får de så mycket skulder att de måste betala genom att begå tjänster i form av grova brott, säger hon.

Fokus för dagens krismöte är åtgärder för att bryta nyrekryteringen av barn och unga. I rådet sitter de rättsvårdande myndigheterna. Men vid dagens möte kommer även Statens
institutionsstyrelse (Sis), Socialstyrelsen och Skolverket ska delta.

– Man ska komma ihåg att det är barn som rekryterar barn. Många av de jag talar med berättar att det är en kompis i skolan, någon i fotbollslaget eller någon i området. Det är aldrig en främling som lockar in barnen i det. De två första fallen där man blivit dömd för att utnyttja barn, där rör det sig om en äldre bror som utnyttjat en syster eller bror för att sälja eller förvara narkotika.

Relaterat
Ny skottlossning – lägenhet beskjuten i natt

Ny skottlossning – lägenhet beskjuten i natt

Uppgifter: Sprängningen i Nyköping kopplas till polisens ”dödslista”

Uppgifter: Sprängningen i Nyköping kopplas till polisens ”dödslista”