Extern länk
Början på sidans innehåll

Partiernas hemliga pengar

Partiernas hemliga pengar

I Kalla fakta-granskningen Partiernas hemliga pengar publiceras dolda inspelningar med toppolitiker som fuskar med en korruptionslag. Kalla fakta avslöjar: Partiernas hemliga pengar

Kalla fakta avslöjar: KD-toppar trixar för att få hemliga bidrag

Så försöker partisekreterare kringgå lagen inför dold kamera

Uppdaterad: Publicerad:

Kalla fakta kan avslöja hur Kristdemokraternas partisekreterare försöker dölja stora privata bidrag. Dolda inspelningar visar hur höga företrädare försöker hitta kryphål i lagen om redovisning av partibidrag.

– I princip skulle man kunna ge 238 kronor per dag i fyra år utan att det överhuvudtaget finns någon redovisning för det, säger biträdande partisekreterare Robert Lisborg.

Lagen kräver att varje parti öppet redovisar till Kammarkollegiet namnet på varje person som ger mer än 24 150 kronor. Öppenheten ska förhindra korruption, eftersom den gör det möjligt att granska vilka intressen som ligger bakom politiken. Politiska beslut ska inte vara till salu. Kristdemokraterna är tydliga med detta utåt.

– Det tycker jag i grunden är positivt, för att man inte ska få de här korruptionsmisstankarna och sådana saker. Att vi har ett transparent system. Vill man ge pengar till ett parti ska man också stå för det och visa upp det, säger partisekreteraren Peter Kullgren i en intervju framför kameran.

”Viktigt att det inte blir offentligt”

Men när han i ett hemligt samtal med en givare som vill skänka en halv miljon låter det annorlunda.

– Ifall det är viktigt för dig är jag mån om att det inte är någonting som ska bli offentligt, säger partisekreterare Peter Kullgren till den anonyme givaren som jobbar på uppdrag av Kalla Fakta.

I samma samtal bokar partisekreteraren in ett möte med Kristdemokraternas biträdande partisekreterare och ekonomichef, Robert Lisborg, för att diskutera lösningar kring givarens önskemål att vara anonym. Mötet föreslås äga rum i Sveriges riksdag och Peter Kullgren kommer innan dess med idéer kring hur kravet på öppenhet kan kringgås.

– Sen är det lite gråzon skulle jag säga kring enskilda kandidater, hörs Peter Kullgren säga i samtalet med givaren.

– Du menar att man skulle kunna ge till 20 enskilda kandidater i stället om det är under det halva basbeloppet, frågar givaren.

Kullgren svarar.

– Ja och det är väl här det blir gråzon då.

Upplägget avslöjas med dold kamera

Kalla fakta utrustar givaren med en dold kamera för att dokumentera lunchmötet. Där utvecklar den biträdande partisekreteraren Robert Lisborg det upplägg som partisekreteraren Peter Kullgren redan har nämnt på telefon.

– Man ska ju ge precis under då, 23 500 till exempel, till då parti och sen hur många kandidater man vill lägga till det liksom, säger Robert Lisborg i inspelningen med den dolda kameran.

Idén är alltså att runda syftet lagen genom att givaren sprider ut pengarna på flera olika riksdagskandidater. Under mötet presenteras ytterligare ett sätt att dölja givarens identitet.

– I princip skulle man kunna ge 238 kronor per dag i fyra år utan att det överhuvudtaget finns någon redovisning för det, säger Robert Lisborg.

Se hela den dolda inspelningen med partisekreterarna i klippet ovan

Här kan du se hela Kalla faktas program som publiceras imorgon där fler partier granskas

Så gick granskningen till

Kalla fakta har lånat identiteten av två affärsmän med en ansenlig förmögenhet. En av männen kände sig bekväm med att ringa själv och att den andra ville att vi skulle ringa i hans ställe. Vi har ringt riksdagspartiernas växel för att erbjuda mellan en halv och en hel miljon kronor till årets valrörelse.

Alla partier har fått samma förutsättningar.

Med hjälp av hemliga inspelningar och dolda kameror har vi dokumenterat hur partier hanterar situationen när en givare vill att en stor gåva ska vara anonym, någonting som lagen förbjuder.

Vi har även erbjudit pengar till två riksdagskandidater från varje parti. De har valts baserat på hur sannolikt vi tror att det är att de vill bedriva en personvalskampanj, och om möjligt har minst en kandidat haft koppling till varje partis ungdomsförbund. Vi har jämfört vad de säger med hur det låter i hemliga samtal med anonyma givare.

Vi har inte erbjudit några gentjänster, eftersom enbart erbjudandet skulle kunna vara ett mutbrott.

Emil Hellerud / Emilia Berggren Sörlin

Relaterat
Här konfronteras KD-toppen – ”Det är en gråzon”

Här konfronteras KD-toppen – ”Det är en gråzon”

Därför får partier inte ta emot stora anonyma gåvor

Därför får partier inte ta emot stora anonyma gåvor