Kerstin, 88, väntar på vaccinering: "Jag vill ha min frihet"

Seg start av vaccinering av priogrupp 1.

TV4 Nyheterna har frågat de tre storstadsregionerna när vaccinationerna för personer med hemtjänst kan starta. Men ingen av regionerna - som omfattar halva Sveriges befolkning - kan ge ett startdatum.

Efter vaccinstarten på särskilda boenden för två veckor sedan och för personer med hemtjänst, väntar totalt nästan 500 000 personer i prioritetsgrupp 1, på sin tur att få vaccin.

88-åriga Kerstin Appel i Stockholm är en av dem:

- Vi skulle få bland de första, eftersom jag har hemtjänst. Men nu har de sagt att det inte blir så snart, jag får nog vänta till februari eller ännu längre. Men jag vill ha min frihet att röra mig som jag vill, säger Kerstin Appel.

Vårdcentralerna vet inte vilka personer som har hemtjänst. De uppgifterna har kommunerna, och de får inte lämna ut uppgifterna utan samtycke från personerna.

- Vi har inga listor på vilka som har hemtjänst eller omsorgsinsatser. De uppgifterna har kommunen. Och de får inte lämna ut de till oss utan samtycke från personerna, Malin Sandberg, chef Täby vårdcentral.

Kommer personer med hemtjänst att få sitt vaccin innan januaris utgång?

- Det kan jag inte svara på just nu, vi är inne i den planeringen, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare region Stockholm.

Se hela inslaget i spelaren.
Relaterat


Program från TV4