Extern länk
Början på sidans innehåll

Efter fem

Efter fem

Intervjuer, senaste nyheterna och snackisarna varje vardag 17 till 19 och varje söndag 17 till 20. Intervjuer, nyheter och snackisar. Vardagar 17–19 och söndagar 17–20.

Snapchat lanserade ny AI-robot – gav sextips till 13-åring

Kritiken växer mot den nya AI-roboten ”My AI” • ”Ruggigt lik en vanlig person”

Uppdaterad: Publicerad:

Snapchat har släppt en ny AI-robot som enligt de själva är en slags viral kompis.
Men användarna är både skeptiska och rädda.

Det kontroversiella ämnet AI, artificiell intelligens, fortsätter skapa rubriker och nu senast är det Snapchats nya AI-robot som väckt starka reaktioner. Chatboten ”My AI” lanserades för betalande användare i februari och har nu öppnat upp även för resterande användare. Men kritiken växer mot både roboten och mot Snapchat och Google-sökningarna på hur man tar bort sin Snapchat har ökat bara de senaste dagarna, berättar Daniel Paris, sociala medier-expert.

Beskrivs som ny virtuell kompis

Tekniken i chatboten ”My AI” är samma som Chat GPT, men skillnaden är att man i Snapchats version kan personifiera boten genom att ge den ett namn och skapa en tecknad figur till den. Daniel Paris förklarar att Snapchat själva beskriver sin nya robot som en virtuell kompis som man kan chatta med och få tips och tricks i från.
– Men många är mycket skeptiska och undrar om vi vet vad som verkligen ligger bakom den här AI:n. Användarna har vänt sig till Tiktok i ren och skär skräck och de säger att de har fått en lite väl mänsklig upplevelse, säger han.

Många uttrycker oro

Många har till exempel uttryckt en oro över att ”My AI” samlar in platsinformation från användarna – trots att den lovar att den inte gör det. På hemsidan står det nämligen att Chatboten bara får tillgång till ”generell” platsinformation på ”stadsnivå” och endast om användaren delar platsinformation med Snapchat-appen. Trots detta uppger flera användare att roboten har haft tillgång till personlig information.

– Den kan säga vilket lag man hejar på och tipsa om restauranger i ens närhet även om man inte registrerat sig med platser, säger Daniel Paris.

Chatboten har även fått kritik för att ha gett en trettonåring tips om hur hon ska göra om hon vill ha sex med en 31-åring. Enligt Fox News svarade Snapchat-roboten att lite ljus och musik kan skapa en intim stämning, men också att hon skulle vänta tills hon känner sig redo.

Uppmanade till att ljuga för myndigheter

Vidare ska AI-boten också ha gett tips om hur man täcker blåmärken när USA:s motsvarighet till socialtjänsten, Child support service, ska komma på besök.

Enligt Daniel Paris säger Snapchat att de kommer göra AI:n anpassad efter den åldersgräns som användaren är registrerad på.
– De beklagar och säger att det aldrig kommer hända igen, säger han.