Socialministern drabbad av bröstcancer: ”Omtumlande”

Cellgiftsbehandling väntar • Kan påverka ministerjobbet

Det senaste året har vi ofta sett socialminister Lena Hallengren när det handlat om pandemin. Men idag gästar hon inte Nyhetsmorgon som socialminister med ansvar för vård och omsorg – utan för att hon själv är patient.

Lena Hallengren har drabbats av bröstcancer och nyligen genomgått en bröstoperation. Nu väntar cellgiftsbehandling, något som kan komma att påverka ministerjobbet.

– Jag mår ganska bra. Hur jag kommer att reagera fysiskt av cellgiftsbehandlingen vet jag inte, det är ju väldigt individuellt, säger Lena Hallengren.

– Det känns omtumlande och overkligt, säger Lena Hallengren.

Se hela intervjun i spelaren ovan!Statsminister Stefan Löfven kommenterar Hallengrens sjukbesked:

"I dag har socialminister Lena Hallengren berättat att hon ska genomgå en cancerbehandling. Lena Hallengren har det senaste året slitit stenhårt och jobbat dygnet runt för att hantera coronapandemin. Hon har synts på pressträffar, i intervjuer och gjort digitala besök runt om i landet. Under en mycket allvarlig tid för Sverige har Lena Hallengren visat klokskap, skicklighet och tagit stort ansvar för vårt land.

Allvarliga sjukdomar som cancer kan drabba vem som helst. Däri ligger det brutala. Men Lena Hallengren kommer att fortsätta som Sveriges socialminister under den tid som hon får behandling. Om hon inte kan närvara vid ett regeringssammanträde ersätter någon annan minister henne. Vi har ett bra system för detta. Hon deltar i arbetet inför besluten precis som vanligt.

Jag kommer att göra allt för att stötta Lena Hallengren på det sätt hon önskar".