Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

Professorn: Då är pandemin över i Sverige

Då går Sverige in i en endemi

Storbritannien är redan där - nu öppnas samhället upp igen då majoriteten av den vuxna befolkningen är vaccinerad. Men hur ser det egentligen ut för Sveriges del?
Joakim Dillner, professor infektionsepidemiologi KI om vilka faktorer som har varit avgörande för att Storbritannien nu gått i ett så kallat endemiläge och när vi Sverige når endemi.

Hammarbys Richard Magyar vill hjälpa folk med psykisk ohälsa

Fotbollsproffset och en av Hammarbys toppspelare Richard Magyar har skrivit en bok som han önskar hade funnits när han var yngre. Ämnet som lyfts i boken är den nya mansrollen, psykisk ohälsa och det omöjliga med att kombinera ett känsligt inre med den hårda fotbollsvärlden.

Kritik mot Disneyland – kysser prinsessan utan samtycke

Disneyland i Kalifornien öppnade i fredags efter att ha varit stängt i 400 dagar. Nu har dock nöjesfältet mött massiv kritik i och med ett nytt moment i Snövit-attraktionen. Det handlar om att Snövit numera får en kyss av prinsen när hon sover. Kritiken handlar om att man kysser en kvinna som sover och att det alltså sker utan samtycke.

Norge oroliga för svensk vildsvinsinvasion: ”Skadar för bönder”

Det verkar som att det just nu cirkulerar en norsk oro över Sveriges vildsvinshållning. Finn Erlend Ødegård, viltexpert vid Bondelaget, Norges största lantbruksorganisation, pratar om vad som kan vara oroväckande och vart i Norden vildsvinen verkligen håller till.

Stefan Borg om Trumps nya plattform efter Facebook-avstängningen

Tidigare idag kom beskedet att USA:s före detta president Donald Trump inte kommer att få återvända till Facebook. TV4:s USA-korrespondent Stefan Borg berättar mer om läget just nu och Axel Pileby går igenom en bakgrund till beslutet i studion.

Här springer hästen lös i Stockholm efter en fotografering

När några hästar fotograferades under körsbärsträden i Hammarby Sjöstad visade det sig att en i gänget hade andra planer.  Fotografen lyckades få några fina bilder på en av hästarna, men plötsligt blev den bruna lite irriterad och började istället springa runt.

Så ska loppis kunna öppna igen trots pandemin

Med rätt avstånd mellan borden och gott om plats i gångarna ska loppisar kunna öppna med nya regler, föreslår Folkhälsomyndigheten. Om smittläget tillåter slipper loppisarna maxregeln på åtta personer den 17 maj.

Trodde det var en fartkamera – visade sig vara något helt annat

För några veckor sedan rapporterade Mölndals-Posten om ett mysterium vid en väg nära kommungränsen. Det finns tre fartkameror på den sträckan, men många hade noterat en fjärde. Varken Trafikverket eller någon annan kände till varifrån den kom, men lovade att utreda. Det visade sig vara något helt annat!

Anis Don Demina: ”Visste inte att jag skulle bry mig så mycket”

Anis Don Demina har tagit sig till semifinal i Let's Dance och gör årets officiella EM-låt. Han till och med drömmer om dansen om nätterna – men har hunnit sätta ihop en topp-tre lista över sina absoluta favoriter vad gäller fotbollslåtar genom tiderna.

Paret Gates skiljer sig: ”En era som är slut”

Bill och Melinda Gates skiljer sig efter 27 års äktenskap. Det är en av tidernas största skilsmässor, då paret har tillgångar på 130 miljarder dollar. ”Paret har gjort ett stort filantropiskt arbete tillsammans och i det arbetet har de varit jämbördiga” säger ekonomikommentator Jens B Nordström.

Bra tid för Star Wars-fans: ”Jag är fast i träsket”

I dag är det internationella Star Wars-dagen - och det är en fin tid att vara Star Wars-fan just nu säger Viktor Jerner, Star Wars-expert och recensent. Det är seriepremiärer, konvent och prylar i omlopp – förvisso för att göra aktieägarna rikare, men ändå ett nöje för fansen.

Eva Röse: ”Nu vill jag ha cred för mitt arbete - har varit med längst”

Eva Röse tillhör Sveriges skådespelarelit, och är nu dubbelt aktuell med nya serier; Maria Wern och Heder, men hon har också en tydlig och stark röst emot strukturer och strömningar i samhället. Bland annat är Eva Unicef-ambassadör, engagerad i tystnadtagning, jämställdhetsfrågor, överkonsumtion, miljön – här berättar Röse om var hennes stora drivkraft kommer ifrån och hur hon förmedlar den vidare till sina fyra söner.

Tilde om strandade knölvalen på Öland: ”Makabert”

Strandade knölvalen på Öland har bärgats upp på land rapporterar
TV4 Nyheternas reporter Raphaelle Sisask som är på plats och rapporterar direkt från bärgningen av den strandade knölvalen. Valen upptäcktes för två veckor sedan av förbipasserade - och har sedan dess varit ett huvudbry för Ölänningarna. Diskussionerna kring hur kadavret skulle hanteras och hur man ska undvika explosion har alltjämt pågått. Nu kvarstår lastningen resan mot slutdestinationen i Danmark.

Hallänningarna bjuds in till Sveriges största picknick

Hallandsposten rapporterar om att hallänningarna nu bjuds in till Sveriges största picknick. Ett försök att slå ett minst sagt speciellt rekord. Datumet är den 13 maj och temat handlar om att hela Halland ska äta ute samtidigt – fast på olika platser.

Professorn: Piller kan användas för framtida pandemier

Enkla piller skulle faktiskt kunna besegra covid-19. Och med lite tur är dessa piller klara redan i år. Magnus Gisslén är professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och berättar mer om möjligheterna som finns för piller som stoppar corona.