Början på sidans innehåll
Nyhetstema

Riksåtalet

Här hittar du senaste nytt om anklagelserna mot Donald Trump och riksåtalet han riskerar.

Här hittar du senaste nytt om anklagelserna mot Donald Trump och riksåtalet han riskerar.

Trumps öde kan avgöras redan ikväll

2021-02-1356 sek • TT

USA:s tidigare president uppges vara nöjd med försvarets anförande i riksrättsprocessen

Donald Trump till angrepp mot Mitch McConnell

1 min 14 sek

USA:s förre president Donald Trump går nu till våldsamt angrepp mot en av sina tidigare allierade, senatorn Mitch McConnell. En strid som ökar splittringen i det redan svårt sargade republikanska partiet.

Trumps försvarsadvokat: "Går inte uppvigla något som redan höll på att ske"

1 min 59 sek

Under kvällen har Donald Trumps försvarare framträtt inför senaten i Washington, D.C. Försvarsadvokaterna hävdar att demokraterna medvetet förvränger vad Trump sa i sitt tal innan kongressen stormades den sjätte januari. Och att det var uppenbart att stormningen planerats långt för själva talet.

Försvaret menar att Trump bara använde det fria ordet

2 min 52 sek

I Washington DC i USA närmar sig slutet av den andra riksrättsprocessen mot den tidigare presidenten Donald Trump. Tidigare i veckan har åklagarsidan, demokratiska kongressledamöter, haft sina sakframställningar om att Trump gjort sig skyldig till uppvigling av den mobb som stormade kongressbyggnaden för drygt en månad sedan. I dag är det dags för Trumps försvar.

Åklagarnas fokus i riksrättsåtalet: Nya filmbevis

1 min 9 sek

I USA har åklagarsidan nu avslutat sitt anförande i riksrättsprocessen mot Donald Trump. Åklagarna fokuserade sin sista dag på att visa nya filmbevis som man anser styrker att den förre presidenten hetsade till stormningen av Kapitolium.

Raskins känslosamma tal uppmärksammas världen över

1 min 38 sek

Den ledande åklagaren i riksrättsprocessen mot Donald Trump är den demokratiske kongressledamoten Jamie Raskin. Hans vältaliga och mycket känslosamma framförande i senaten har gjort honom till en kändis, både nationellt och internationellt.

Andra dagen av riksrätten mot Trump

2 min 18 sek

I dag fortsätter åklagarsidans sakframställan i riksrätten mot USAs förre president Donald Trump. Vid gårdagens dragning presenterades en hel del nytt bild- och ljudmaterial kring stormningen av Kapitolium.

Här stormas Kapitolium - nya bilder visar kaoset

2 min 52 sek

Under riksrättsförhandlingarna i USA publicerades nya övervakningsfilmer från stormningen av Kapitolium. Demokraterna i senaten som agerar åklagare riktar nu in sig på att visa att Donald Trump istället för att försöka stoppa stormningen uppmuntrade till kaos.

Nya bilder på stormningen visas i riksrättsåtalet mot Trump

1 min 17 sek

Under onsdagens förhandlingar i riksrättsåtalet mot Donald Trump spelades nya övervakningsfilmer upp, som aldrig tidigare visats. Den demokratiska kongressledamoten Stacey Plaskett beskriver vad bilderna visar inifrån kongresshuset när byggnaden stormas av vad hon beskriver somTrump-anhängare.

"Trump sa 20 gånger att man skulle slåss"

1 min 50 sek

TV4Nyheternas USA-korrespondent Stefan Borg analyserar början av den andra riksrättsdagen. I Senaten läggs det fram nya bevis i form av nya rörliga bilder från stormningen av kongressen.

Åklagarna fyller två dagar med anklagelser mot Trump

1 min 23 sek

I USA har åklagarsidan idag inlett två dagars sakframställan i riksrättsprocessen. Målet är att leda i bevis att Donald Trump gjorde sig skyldig till anstiftan till uppror i samband med stormningen av Kapitolium för en dryg månad sedan:

Riksrättens andra dag – åklagarna lägger fram bevis för Trumps skuld

46 sek

Riksrättsprocessen mot Donald Trump är inne på sin andra dag. Senaten beslutade igår att det är förenligt med grundlagen att ställa en tidigare president inför riksrätt.

De nio demokrater som fungerar som åklagare i målet har nu två dagar på sig att presentera varför de anser att Donald Trump är skyldig.

Föll i tårar under riksrätten: ”Får inte bli vår framtid”

1 min 28 sek

Tårfyllda tal och patriotiska uppmananden under den första dagen för riksrätt mot USA:s före detta president Donald Trump. Starka känslor florerade när det var dags för båda sidor att inta rättegångspodiet.


Se några av rösterna i klippet ovan.

Marcus: Han bör ta över partiet efter Trump

58 sek

Marcus Oscarsson tror inte att det blir Donald Trump som kommer fortsätta att leda det republikanska partiet.
- De kommer välja en helt ny person som släpper allt det gamla med Donald Trump, säger Marcus och påpekar att TV-personligheter kan komma in i politiken.

Därför kommer Trump inte fällas i riksrätten

4 min 21 sek

I natt inleddes riksrätten mot USA:s tidigare president. Donald Trump ställs inför rätta i senaten för att ha påverkat folksamlingen som bröt sig in i kongressen den 6 januari. Trump anklagas formellt för anstiftan till uppror. Stefan Borg berättar hur USA reagerar på riksrätten och vad som händer nu i processen.
- Trump var missnöjd med försvararna i natt och det är dåligt utgångsläge för hans advokater, säger Borg som även säger att rädslan bland amerikanerna är att det här ska splittra landet ännu mer.

Riksrätt mot Trump efter dödliga stormningen av kongressen

4 min 42 sek

Ikväll inleddes riksrättsprocessen mot USAs förre president i den amerikanska senaten. Donald Trump anklagas för anstiftan till uppror och för att ha uppviglat sina anhängare att storma kongressen den 6:e januari. Processen är historisk på flera sätt. Trump är den förste president att ställas inför riksrätt två gånger. Och den förste att göra det efter att han lämnat ämbetet.

Procedurfrågor inleder riksrätt mot Trump

2 min 14 sek

Riksrätten mot USA:s tidigare president Donald Trump inleds med en debatt om den amerikanska författningen tillåter att en före detta president prövas i senaten.
Trump ställs inför riksrätt för att ha anstiftat uppror i ett tal den 6 januari, som följdes av att kongressbyggnaden Kapitolium stormades.

"Demokraterna vill hamna på rätt sida i historieboken"

1 min 48 sek

Demokraterna inser att de har väldigt liten chans att fälla Trump men har ändå valt att genomföra den andra riksrätten mot ex-presidenten:

- De vill markera att det var fullkomligt oacceptabelt agerande av Trump, menar TV4Nyheternas utrikeskommentator Elisabet Frerot.

Så stor är chansen att Trump förhörs i riksrätten

50 sek

USA:s förre president Donald Trump har fått en inbjudan att delta i riksrätten – men tackat nej. Däremot kan båda sidor i åtalet kalla in honom till förhör. TV4Nyheternas utrikeskorrespondent Stefan Borg om chanserna att Trump dyker upp.

Riksrättsprocessen mot Trump: ”Mycket av detaljerna är inte klara än”

1 min 36 sek

Imorgon inleds den andra riksrättsprocessen i senaten mot USA:s förra president Donald Trump. Enligt Demokraterna i representanthuset bär Trump ensam ansvaret för den våldsamma attacken mot kongressen den 6 januari. Rent formellt hur det ska gå till är beslutat men mycket av detaljerna är inte klara än, säger USA-korrespondent Stefan Borg.

Partsinlagorna i riksrätten mot Trump inlämnade: "Förtjänar att fällas"

40 sek

President Joe Biden och hans fru Jill deltog i ceremonin för Brian Sicknick som misshandlades till döds när Trump-anhängare trängde in parlamentsbyggnaden. Samtidigt fortsätter förberedelserna för riksrättsprocessen mot den förre presidenten. Där har nu båda partsinlagorna lämnats in.