Åtalas för hundratals grova barnvåldtäkter

Åklagaren: Ett av barnen var bara några veckor när övergreppen började

En man i 40-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern, som tidigare varit ett par, åtalas för att tillsammans begått en mängd sexuella övergrepp mot två barn 2014-2015. Det yngsta barnet var bara några veckor när övergreppen inleddes och dessa fortsatte sedan fram tills polisen slog till, enligt åklagaren.

– Det handlar om grova sexuella övergrepp mot barn som har begåtts frekvent
under sex års tid, säger åklagare Linda Caneus vid en pressträff.

Brotten uppdagades tack vare en läkare som omgående gjorde en orosanmälan till socialtjänsten.

– Socialtjänsten kontaktade direkt polisen, som i sin tur gjorde husrannsakan samma dag och hämtade in mannen till förhör, säger Linda Caneus.

Stort antal övergrepp

Åtalet omfattar hundratals fall av grov våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande. Övergreppen har dokumenterats av paret med filmer och bilder.

Kvinnan åtalas för 15 fall av grov våldtäkt mot det yngre av barnen och en grov våldtäkt mot det äldre barnet 2014-2015. Det äldre barnet har också utsatts för ett stort antal sexuella ofredanden enligt åtalet.

Mannen åtalas också för fortsatta övergrepp fram till 2020 – totalt åtalas han för uppåt 200 grova våldtäkter mot barn, varav en del i det äldre barnets närvaro.

Ytterligare en kvinna ingår i åtalet, misstänkt för sexuellt ofredande. Hon är inte häktad.

Se åklagaren Linda Caneus om åtalet i spelaren ovan.