I ett klipp på Tiktok som blivit viralt dricker man julmust och blåser i en alkomätare – och den visar positivt. Jenny Strömstedt och Per Skoglund testar också i Nyhetsmorgon – och även där ger alkomätaren utslag.
Tomas Jonsson, VD på testlabbet på Motorförarnas Helnykterhetsförbund, förklarar:
— Det finns alkohol i allt som har i socker i sig och där det blir någon form av jäsning. Det kan vara i allt från bananer, apelsiner till yoghurt – och även julmust. Men det är så väldigt lite så det blir det vi kallar för munalkohol, en kontaminering. För att det ska kunna påverka körförmågan så måste alkoholen komma in i blodet. Det som händer i det här fallet är att man får en kontaminering och munalkoholen försvinner efter bara några minuter.
Var går gränsen för rattfylleri?
— 0,10 milligram per liter utandningsluft eller 0,2 promille i blodet. Den alkomätare ni använde i sändning mäter promille, så det är under gränsen för rattfylleri. Det är alltså omöjligt att supa sig berusad på julmust.
Och om man blåser positivt i poliskontroll?
— Om man måste åka med in för att ta ett bevisprov så blir man alltid friad. Det provet känner av om det är munalkohol eller inte.
Och om man har alkolås i bilen?
— Det gäller nästan 350 000 fordon i Sverige idag och det görs nästan 700 000 blåsprov per dygn. Där kan det bli problem att fordonet inte startar om man precis druckit julmust. Men det man då kan göra är att vänta någon minut, så kommer fordonet att starta. Då har munalkoholen hunnit försvinna. Det är då viktigt att företag som har alkolås har en policy hur man hanterar kontamineringar så man inte blir felaktigt anklagad för att ha varit berusad.