Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Industrifacken kräver högre löneökningstakt: ”Tuffare än vanligt”

Svår balansgång • Blir normerande för hela svenska arbetsmarknaden

Uppdaterad: Publicerad:

Facken inom industrin kräver en högre löneökningstakt och en särskild satsning på höjning av lägstalöner till nästa års löneförhandlingar, det skriver representanter för de fem fackförbunden på DN Debatt. Däremot gör dem det tydligt att det inte går att förvänta sig kompensation för dagens höga inflation.

Fackförbundens mål inför kommande avtalsrörelse är en svår balansgång – bästa möjliga löneökning utan en förvärrad eller förlängd inflation. De fem förbuden i facken inom industrin: GS, Livsmedelsarbetareförbundet, IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen skriver att de tror att den kommande avtalsrörelsen blir tuffare än vanligt.

Med ett krig i Europa, en pandemi i backspegeln, hög inflation och stor en ekonomisk osäkerhet blir förutsättningarna svåra för höga löneökningar. Men enligt förbunden finns det ändå skäl att kräva en viss ökning tack vare bland annat god lönsamhet i svenska företag och rekordhög sysselsättning i Sverige.

Den kostnadsökningsnivå som parterna inom Industriavtalet kommer överens om blir normerande för hela svenska arbetsmarknaden.

Se mer i spelaren ovan.