Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

EU-domstol fördömer Ryssland efter Navalnyj-attacken

Man i 75-årsåldern försvunnen – stor sökinsats

Fyrhjuling vält – två unga vuxna till sjukhus

Senaste dygnet

Experten om det ryska draget: ”Inte någon överraskning”

Ryssland utvisar svenska diplomater • “Blir svårare att bedriva verksamhet“

Uppdaterad: Publicerad:

Fem svenska diplomater utvisas från Ryssland och det svenska konsulatet i Sankt Petersburg stängs, enligt den ryska nyhetsbyrån TASS. Ett politiskt drag som inte kommer som någon överraskning, enligt Maria Engqvist, biträdande projektledare och analytiker i Rysslandsprojektet, FOI, vid enheten för Säkerhetspolitik.
Läget reflekterar de dåliga relationerna. Så ser det ut med väldigt många andra Västländer också, relationerna är väldigt dåliga till Ryssland, säger hon.

Den 25 april utvisades fem ryska diplomater från Sverige, misstänkta för spioneri. Då utlovade en rysk diplomat en motreaktion. Nu, exakt en månad senare, uppger nyhetsbyrån Tass att Ryssland utvisar fem svenska diplomater som en hämndaktion.

– Sverige utvisade diplomater ur landet för ett par veckor sedan och Rysslands agerande nu är ganska väntat. De har redan meddelat att de kommer vidta åtgärder och nu får vi se det, så det kommer inte som någon överraskning. Praktiskt innebär det ett personaltapp som UD kommer få hantera, departementet har etablerade rutiner för den här typen av situationer, säger Maria Engqvist.

Enligt ryska UD ska svenska konsulatet i Sankt Petersburg och Rysslands generalkonsulat i Göteborg avvecklas den 1 september. Det kommer försvåra Sveriges redan hårt ansträngda relation till Ryssland, enligt Engqvist.

– Läget reflekterar de dåliga relationerna. Så ser det ut för väldigt många anda Västländer också, relationerna är väldigt dåliga till Ryssland. Så det blir svårare att bedriva verksamhet i landet, säger hon.

Elisabet Frerot: ”Ett svar på att Sverige utvisade fem ryska diplomater”
Elisabet Frerot: ”Ett svar på att Sverige utvisade fem ryska diplomater”

Läget kan förvärras

Det nya ryska beskedet att förklara fem svenska diplomater som persona non grata, kan framstå som aggressivt. Men enligt Engqvist finns flera verktyg i den ryska lådan som kan nyttjas för att försvåra Sveriges arbete i Ryssland.

– Ryssland har stora möjligheter att göra livet svårt för beskickningarna. Det finns massor av olika verktyg, juridiska och ekonomiska, som de kan använda för att försvåra verksamheten. Det är ingen hemlighet att Ryssland kanske har något sorts intresse att göra relationerna och vårt arbete besvärligt på olika sätt – och de uppfattar det säkert som att vi gör det besvärligt för dem, säger hon.

Ett exempel är den ryska behandlingen av Finlands ambassad och dess personal i Ryssland.

– Finlands ambassad har en ännu mer pressad situation, där har Ryssland fryst deras bankkonton, säger hon.

Frågan om när det ryska utvisningsbeslutet kommer att verkställas är ännu oklart, men enligt Engqvist går det ofta fort.

– Det beror på vilken bestämmelser som gäller i det enskilda fallet. I vissa fall 24 timmar – i vissa upp till en vecka.

Relaterat
Billström om ryska diplomatutvisningen: "Väljer att göra sig ännu mer isolerat"

Billström om ryska diplomatutvisningen: "Väljer att göra sig ännu mer isolerat"