Extern länk
Början på sidans innehåll

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.

Så arbetar Ukrainas specialförband: Ryssland kan aldrig vara helt säkra

Majoren: ”Saker och ting händer bakom deras rygg” • Ukrainas fördel

Uppdaterad: Publicerad:

I kriget i Ukraina och under de framryckningar som nu görs spelar specialförband en viktig roll.
Långt bakom fiendens linjer spanar de på ryska trupper och guidar robotar och artilleri mot prioriterade mål som vapendepåer och baser.

Specialförbanden utför de svåraste och mest krävande uppdragen i kriget. För Ryssland är den ukrainska aktiviteten långt bakom frontlinjerna ett ständigt gissel.

– Det är svårt för Ryssland när de hela tiden får saker utslagna. Från baser till broar. Det påverkar deras större förflyttningar. De kan aldrig vara riktigt säkra, utan saker och ting händer hela tiden bakom deras rygg, säger den svenska majoren Roger Djupsjö.

Roger Djupsjö befann sig för Försvarsmaktens räkning under ett år i Mykolajiv i södra Ukraina där han tränade ukrainska styrkor. Han lämnade landet bara några dagar före den ryska invasionen, men har fortfarande kontakt med många av de militärer han lärde känna i Ukraina.

Ukrainas fördel

I de försök till framryckningar som görs nu spelar specialförbanden en viktig roll. Deras uppdrag är ofta att rekognosera och guida artilleri och robotattacker.

– Generellt så försöker man att inte slå till själv, för då röjer man sig. Man vill hellre använda långskjutande system eller på andra sätt slå ut det mål man har upptäckt, berättar Roger Djupsjö och fortsätter:

– Fördelen för Ukraina när man jobbar bakom fiendens linjer är att det finns en hel del befolkning kvar där som man kan samarbeta med. Den stora upptäcktsfaran är annars att befolkningen upptäcker specialförband och rapporterar dem. Det är nästan en större fara än att man blir upptäckt av militära enheter.

Inom Ukrainas försvarsmakt finns det specialförband både inom säkerhetstjänsten och inom armén. Bland de förband som opererar i hemlighet anses grupp Alpha inom säkerhetstjänsten vara det allra bäst tränade.

Svårare att avancera

Även Ryssland använder sig i hög grad av specialförband och Ukrainas nationalgarde lägger stora resurser på att hitta och bekämpa dem. I kriget har minst sju ryska generaler dödats. Ryssland hävdar att siffran är lägre och Ukraina att den är högre. I flera av fallen ska specialförband ha varit inblandade.

I takt med att striderna nu blivit mindre rörligt med starka fasta försvarspositioner och stora minerade områden har det blivit svårare för båda sidor att avancera. Det gör specialförbandens arbete mer komplicerat men också allt viktigare.

– Det man vinner på sikt är att kunna åsamka fienden stora förluster genom att attackera de större ammunitionsförråden, plocka de höga cheferna och slå mot logistiken. Broar och annat som är viktiga för ryssarna. Att man tar bort dem. Om inte helt så i alla fall under en begränsad tid, säger major Roger Djupsjö.

Relaterat
President Zelenskyj: Ryssland har skapat en ny Hitler

President Zelenskyj: Ryssland har skapat en ny Hitler

Kim Jong-Un lämnar Ryssland – med drönare och skyddsväst

Kim Jong-Un lämnar Ryssland – med drönare och skyddsväst