Extern länk
Början på sidans innehåll

Ekonomi

Ekonomi

Här kan du följa all vår rapportering om ekonomi.Här kan du följa all vår rapportering om ekonomi.

Nya siffror: Skulderna ökar – främst bland män och unga

Antalet ärenden och skuldbelopp ökar • ”Riskerar att få långsiktiga problem”

Uppdaterad: Publicerad:

Skuldbeloppet för inkassoärenden ökar.
Mäns och ungdomars skulder ökar mest. Det visar färska siffror från kredithanteringsbolaget Intrum.
– Nu ökar ärendena och beloppen ordentligt. Och de unga kommer få det tufft med återbetalning, säger Julia Reuszner vd Intrum.

Under pandemin minskade inkassoärendena men nu syns en tydlig ökning. Både antalet ärenden men också skuldbeloppen ökar. Det visar siffror från kredithanteringsbolaget Intrum Sverige. Antalet ärenden har ökat med nio procent sedan årsskiftet och de totala beloppen har ökat med 40 procent.

Ungas skulder ökar

I åldersgruppen 18-29 år så märks ett tydligt trendbrott. Antalet ärenden bland unga har ökat med 13 procent sedan årsskiftet och beloppen med nästan 60 procent.

– Det som oroar mig nu är att vi ser en ökning i gruppen 18-29 och de kommer få det tufft med återbetalning. Unga människor riskerar att få långsiktiga problem om de får problem med sin återbetalning så tidigt i livet, säger Julia Reuszner vd Intrum Sverige.

”Risktagande”

När TV4 Nyheterna frågar unga om skuldökningen är svaren dessa:

– Ungdomar är ganska risktagande, så jag tror att man känner "snabba cash" och då tar man ett lån snabbt för att köpa något fint, säger 20-årige Erik Lundin från Strängnäs.

– Det känns också som att vi inte har förberetts så bra för att hantera ekonomin, säger 19-åriga Alicia Lövgren från Nyköping som efterfrågar mer utbildning i skolan kring den egna ekonomin.

Högre kostnader orsak

Orsakerna till de ökade skulderna är enligt Intrum är bland annat dyra bostadslån i förhållande till inkomst, höjda räntor men också att matpriserna gått. Det är framför allt män som får betalningssvårigheter. Tidigare stod männen för 60 procent av ärendena, något som nu ökat till 70 procent.

– Män har generellt högre lön och tillgång till skuld. De står oftare på abonnemang och kreditkort och så vidare. De har en större riskvillighet. Trenden är lika över hela åldersgruppen men vi ser väldigt tydligt att unga män har fler ärenden som går till inkasso i väsentligt större belopp, avslutar Julia Reuszner vid kredithanteringsbolaget.