Extern länk
Början på sidans innehåll

När våldet vann

När våldet vann

En ny rapport visar att domstolarna ofta inte väger in uppgifter om våld i sina beslut i vårdnadstvister. Det kan leda till att barn tvingas att bo med en våldsutövande förälder. Kalla fakta har träffat två föräldrar som mist vårdnaden om sina barn. Kalla fakta har träffat föräldrar som mist vårdnaden om sina barn.

Samir flydde fruns våld – förlorade sin dotter

Hemliga inspelningarna: “Det ska inte märkas att jag har dödat dig“

Det vanligaste är att en man slår en kvinna, men i en färsk rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar det sig att 13 procent av de drabbade är män, då det gäller vårdnadstvister med uppgifter om våld.

En av dem är Samir, som säger att han utsatts för fysiskt våld och mordhot under flera år.

– Till slut insåg jag att nej, det här går inte längre. Både dottern och jag höll på att skadas mer och mer, säger Samir.

Tillsammans med sin drygt ettåriga dotter flydde Samir till skyddat boende. Något som sedan användes emot honom när ansvariga myndigheter skulle bestämma vem som skulle få vårdnaden om barnet. Domstolen ser det skyddade boendet som ett tecken på Samirs “samarbetssvårigheter”, då han inte vill att kvinnan han säger har slagit honom ska umgås med hans barn.

Våldet finns inspelat

Kalla Fakta har fått del av Samirs ljudinspelningar där man hör hans ex-fru säga: “Det ska inte märkas att jag har dödat dig, jag ska döda dig”.

Det finns också inspelat när han bönar och ber henne att sluta slå, då han har dottern i famnen. Ex-frun svarar: “Jag bryr mig inte om du håller i barnet eller inte.”

Samirs ex-fru har förnekat allt våld, hon förklarar vad hon säger på ljudinspelningarna med att Samir manipulerat henne.

I spelaren ovan: Se inspelningarna som visar våldet Samir säger sig ha utsatts för.

Se hela programmet från Kalla fakta på TV4 Play

Justitieministern: En våldsam man är en dålig pappa

Justitieministern: En våldsam man är en dålig pappa

Kritik mot hur domstolarna hanterar våld vid vårdnadstvister

Kritik mot hur domstolarna hanterar våld vid vårdnadstvister