Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta – Terapeuten

Kalla fakta – Terapeuten

Kalla fakta har granskat en oreglerad marknad där vem som helst kan kalla sig för terapeut. Kalla fakta granskar: Terapeuten

Terapeuten till Marie: Du utstrålar att du vill bli utnyttjad och kränkt

Kalla fakta granskar: Terapeuten startade klinik efter sitt sexmissbruk

Uppdaterad:Publicerad:

I Sverige kan vem som helst kalla sig terapeut. Kalla fakta har granskat en av dem, Thomas Ahnér, som startade sin klinik efter att själv ha varit sexmissbrukare. Han har nu varit verksam i över tio år och påstår sig ha hjälpt tusentals människor genom gestaltterapi. Han har också medverkat i tv-program och berättat om sin verksamhet.

Thomas Ahnér är inte legitimerad psykolog eller psykoterapeut, men det är inget hinder för att mot betalning erbjuda terapi till människor som lider av ångest eller depression. Kalla faktas reportageteam har pratat med tidigare klienter om deras upplevelser.

– Tidigt i terapin så sa han, är du en slampa?” berättar ”Marie” som egentligen heter något annat.

Flera av de som Kalla fakta pratat med vittnar om att Thomas Ahnérs terapi ofta handlar om sex, att han fått dem att må dåligt och att han beter sig gränslöst i sina terapisamtal.

Hela du utstrålar att du vill bli utnyttjad och kränkt, ska han bland annat ha sagt till Marie i terapin.

Se mer om Thomas Ahnérs terapimetoder i klippet ovan

Hela Kalla faktas granskning ”Terapeuten” kan ses på TV4 Play

Så har Kalla faktas granskning gått till

Vem som helst kan kalla sig för terapeut i Sverige och missförhållanden inom den alternativa terapibranschen riskerar att slå hårt mot många redan utsatta människor. Därför är det viktigt att branschen granskas.

En av utövarna är Thomas Ahnér. Kalla Fakta har pratat med 21 före detta klienter som alla är kritiska till hans metoder. Kritiken handlar, bland annat, om att Thomas Ahnér ger farliga råd om antidepressiva läkemedel och beter sig gränslöst mot klienter.

Det finns dock ingen tillsynsmyndighet som granskar den typen av terapiverksamhet som Thomas Ahnér bedriver.

Som en del i granskningen av Thomas Ahnérs verksamhet har Kalla Fakta valt att låta reportern Matilda Skarehag utge sig för att vara klient och delta i hans gruppterapi, utan att Thomas Ahnér vetat om att hon egentligen är reporter.  Syftet har varit att ta reda på om den allvarliga kritiken mot Thomas Ahnérs verksamhet stämmer.

Ingen av de övriga klienterna har filmats, varken under gruppterapin eller i andra miljöer de vistats i.  Däremot har Kalla Faktas reporter spelat in ljud från gruppterapin.

Det är enbart reportern Matilda Skarehag som lyssnat på dessa inspelningar i sin helhet och sekvenser där övriga klienter hörs har därefter raderats.

De övriga klienterna från gruppterapin medverkar alltså inte i reportaget, vare sig i ljud, bild eller med namn.

Nicke Nordmark / Hasse Johansson / Matilda Skarehag

Relaterat
Så svarar terapeuten Thomas Ahnér på kritiken

Så svarar terapeuten Thomas Ahnér på kritiken

Reportern: "Terapeuten ger farliga råd och lägger ansvaret på klienten"

Reportern: "Terapeuten ger farliga råd och lägger ansvaret på klienten"