Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Idag 22:04

Stora demonstrationer i Israel

Tiotusentals israeler samlades under lördagskvällen för att hålla liv i protesterna mot högerregeringens juridiska reformer – som anses hota högsta domstolens oberoende och därmed landets demokrati.

– Det kommer sluta med att vi vinner, för det här är inte något vi kan leva med. Vi kan inte leva i en stat som inte är demokratisk, så vi är redo att slåss till slutet. Vi är beredda att betala det högsta priser för att vinna det här, säger en av demonstranterna till AP.

Den israeliske premiärministern, Benjamin Netanyahu, meddelade i måndags att lagförslaget “pausas“. Demonstranterna vill dock hålla fortsatt press på landets ledning, tills planerna på att ge regering och riksdag makt över högsta domstolen stoppas.

Läs mer

Idag 20:45

Betydande lavinfara i fjällen

Risken för laviner är betydande i den nordligaste delen av fjällkedjan, i Abisko-Riksgränsenområdet och kring Kebnekaise.

Betydande lavinfara motsvarar 3 på en femgradig skala.

"Även om situationen inte på långa vägar är lika allvarlig som i Nordnorge så har vi ett farligt snötäcke även i en del områden som ligger nära den norska gränsen, exempelvis Kirunafjällen", säger Mattias Tarestad vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst i ett
pressmeddelande.

Läs mer

Idag 20:35

Farlig djurparasit hittad i Sverige

Ett fall av den ovanliga parasiten rävens dvärgbandmask har upptäckts i Dalarna. Parasiten kan orsaka allvarlig sjukdom hos människor, men risken att drabbas är "minimal" enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Sedan 2021 har endast två fynd av parasiten gjorts i Sverige. Det aktuella fallet var en räv som sköts i fjol på Kalkberget, strax söder om Borlänge.

"Parasiten kan förväntas finnas fläckvis i landet, något som övervakningen 2011–2014 visade. I den pågående övervakningen tar vi in prover från hela landet men bara ett nytt fall har hittats tidigare, det var 2021 i Kungsbacka", skriver Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), i ett pressmeddelande.Läs mer
Senaste dygnet

Datum satt: Svensk-iranske forskaren ska avrättas i Iran

Ahmadreza Djalali dömd till döden för spionage

KI-forskaren Ahmadreza Djalali ska avrättas senast den 21 maj, enligt iranska nyhetsbyrån ISNA.

Djalali har bott med sin familj i Sverige sedan 2009 och han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

– Det är ju väldigt allvarliga nyheter. Väldigt upprörande, jag tänker på honom själv och hans familj här i Sverige och hur gräsligt det här beskedet och nyheten är för dem, säger Maja Åberg som arbetar för Amnesty.

KI-forskaren har suttit i iranskt fängelse sedan 2016, då han greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet.

Djalali anklagades för spionage och dömdes 2017 till döden. Sedan dess har han främst suttit fängslad i det ökända Evin-fängelset utanför huvudstaden Teheran.

TV4 Nyheterna har sökt Utrikesdepartementet som ska återkomma i frågan.

I spelaren ovan: Se mer om bakgrunden till den tilltänkta avrättningen av Ahmadreza Djalali.

Terese Cristiansson om avrättningen av forskaren Djalali

Terese Cristiansson om avrättningen av forskaren Djalali

Hon mötte dödsdömde KI-forskaren: ”Utsatts för psykisk tortyr”

Hon mötte dödsdömde KI-forskaren: ”Utsatts för psykisk tortyr”