Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Helikoptrar vattenbombade brand i hygge

Misslyckat kemiförsök i Lund – en till sjukhus

Över 1 500 klimataktivister gripna i Nederländerna

Senaste dygnet

Polisförbundet sågar rapporten: Måste hantera tystnadskulturen

“Har brustit och det hade varit på sin plats om det också skrevs i rapporten“

Uppdaterad:Publicerad:

Polisens rapport om Mats Löfvings död har lämnats in till Arbetsmiljöverket.
Men myndighetens egen fackorganisation sågar nu utredningen.
– Polismyndigheten har brustit och det hade varit på sin plats om det också skrevs i rapporten, säger Katharina von Sydow, ordförande på Polisförbundet.

Polisfacket tycker att rapporten undviker att lyfta självkritik, att det saknas konkreta åtgärder – och att de föreslagna åtgärderna ska implementeras alldeles för sent. Det säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow.

– Det är mycket viktigt att det nu blir konkreta åtgärder, många av åtgärderna är planerade till årsskiftet och det är alldeles för sent. Vi kan få en ny händelse i morgon av samma karaktär, då måste mina medlemmar kunna känna sig trygga i att de blir behandlas med respekt, säger hon.

”Utredaren bestämde att det skulle genomföras en pressträff”

I rapporten skriver de att Runar Viksten bestämt att presentera sin utredning via en pressträff.

“Den externa utredaren bestämde att det skulle genomföras en pressträff.“, skriver Polismyndigheten i rapporten.

Viksten själv förklarar att beslutet “självklart“ fattats i samförstånd med polisledningen och rikspolischef Anders Thornberg.

– Jag tror de är måna om att hålla sig borta från det där och det beror på att utredningen skulle vara objektiv. Sen är det klart att det kan ses som ett sätt att undanhålla sig själva ansvar, säger Runar Viksten.

Innan pressträffen fick både polisledning och Mats Löfving ta del av rapporten. Trots det väljer polisen i efterhand att påstå att Viksten i både utredning och presskonferens gått utanför sitt uppdrags gränser.

“Det kan konstateras att rapporten och pressträffen innehöll uttalanden
avseende omständigheter som inte tydligt omfattades av uppdraget.“, skriver man.

Viksten: ”Inte haft någon dålig relation till polisledningen”

Runar Viksten berättar att han förstår fackets hållning och de som läser in att han själv skuldbeläggs i rapporten, men beskriver att han upplever samarbetet med Polismyndigheten som välfungerande.

– Jag kan tänka mig att de finns folk som anser att de kryper undan och lägger skulden på utredaren. Men jag uppfattar det inte så och har efter utredningen inte haft någon dålig relation till polisledningen – och jag har inte fått någon kritik av om att jag skulle gått utanför mina befogenheter, säger han.

Fackets krav: Hantera tystnadskulturen

I juni ska Arbetsmiljöverkets analys av polisens rapport vara färdigställd, först då vill Polismyndigheten kommentera den. Under samma månad har även facket ett inplanerat möte med rikspolischef Anders Thornberg.

– Jag förväntar mig att vi har konkreta åtgärder på borde då, inte minst för att hantera den tystnadskultur som finns på Polismyndigheten, säger Katharina von Sydow.

Relaterat
Polisens rapport efter Löfvings död klar: ”Avviker”

Polisens rapport efter Löfvings död klar: ”Avviker”