Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Idag 22:04

Stora demonstrationer i Israel

Tiotusentals israeler samlades under lördagskvällen för att hålla liv i protesterna mot högerregeringens juridiska reformer – som anses hota högsta domstolens oberoende och därmed landets demokrati.

– Det kommer sluta med att vi vinner, för det här är inte något vi kan leva med. Vi kan inte leva i en stat som inte är demokratisk, så vi är redo att slåss till slutet. Vi är beredda att betala det högsta priser för att vinna det här, säger en av demonstranterna till AP.

Den israeliske premiärministern, Benjamin Netanyahu, meddelade i måndags att lagförslaget “pausas“. Demonstranterna vill dock hålla fortsatt press på landets ledning, tills planerna på att ge regering och riksdag makt över högsta domstolen stoppas.

Läs mer

Idag 20:45

Betydande lavinfara i fjällen

Risken för laviner är betydande i den nordligaste delen av fjällkedjan, i Abisko-Riksgränsenområdet och kring Kebnekaise.

Betydande lavinfara motsvarar 3 på en femgradig skala.

"Även om situationen inte på långa vägar är lika allvarlig som i Nordnorge så har vi ett farligt snötäcke även i en del områden som ligger nära den norska gränsen, exempelvis Kirunafjällen", säger Mattias Tarestad vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst i ett
pressmeddelande.

Läs mer

Idag 20:35

Farlig djurparasit hittad i Sverige

Ett fall av den ovanliga parasiten rävens dvärgbandmask har upptäckts i Dalarna. Parasiten kan orsaka allvarlig sjukdom hos människor, men risken att drabbas är "minimal" enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Sedan 2021 har endast två fynd av parasiten gjorts i Sverige. Det aktuella fallet var en räv som sköts i fjol på Kalkberget, strax söder om Borlänge.

"Parasiten kan förväntas finnas fläckvis i landet, något som övervakningen 2011–2014 visade. I den pågående övervakningen tar vi in prover från hela landet men bara ett nytt fall har hittats tidigare, det var 2021 i Kungsbacka", skriver Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), i ett pressmeddelande.Läs mer
Senaste dygnet

Galleria utrymdes efter vapenlarm

En person har tagits in till förhör • Inga vapen eller farliga föremål har påträffats

På fredagseftermiddagen larmades polisen till köpcentret Emporia i Malmö efter att en person sett en man med ett vapenliknande föremål.

– Han ska ha haft en pistol i byxlinningen, säger TV4 Nyheternas Mikael Nilsson på plats utanför Emporia.

Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna stod även insatsstyrkan redo att gå in i gallerian, som kort efter larmet utrymdes.

Vid 14.30-tiden på fredagen meddelade polisen att en person har kontrollerats och att inget vapen ännu har hittats, men att de fortsätter genomsöka köpcentret.

Vid 16-tiden är polis fortfarande kvar på Emporia för att säkerställa evakueringen för de som är inrymda i butiker. Även Malmö stad är på plats och för att erbjuda krisstöd. Den man som kontrollerades av polis har tagits in på förhör, uppger Polisen.

Inga vapen eller farliga föremål har anträffats, Emporia räknas som en säker plats.

Se vår rapportering från Emporia i spelaren ovan.

TV4 Nyheterna