Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Bil körde in i räcke och voltade

Man knivskuren i lägenhetsbråk

Spenat återkallas – kan innehålla metall

Senaste dygnet

Så fick norsk matkedja inflationen att minska – men svenske experten sågar

"Bättre att vi utnyttjar konsumentmakten"

Uppdaterad: Publicerad:

Den norska matkedjan Kiwi frös priserna på livsmedel, vilket bidrog till att inflationen sänktes som helhet i februari. Ekonomiexperten Arturo Arques tror dock inte att ett matpristak kommer att minska inflationen på lång sikt.

– Vi vet av erfarenhet att den här typen av politik sällan fungerar, säger han.

Den 1 februari höjde de flesta livsmedelskedjorna i Norge priserna med runt 10 procent efter att nya avtal förhandlats fram med leverantörerna.

Men lågpriskedjan Kiwi bestämde sig istället för att behålla priserna på samma nivå som tidigare på samtliga varor – något som överraskade marknaden och fick inflationen att minska.

Bättre att utnyttja konsumentmakten

Ett matprisstopp kommer dock inte vara lösningen på inflationsproblematiken i Sverige, menar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Kortsiktigt kan det naturligtvis fungera, men risken är att priserna rusar iväg när man väl släpper på pristaket, säger han.

En större framgång vore att sätta press på livsmedelskedjorna genom att utnyttja konsumentmakten, menar han.

– Jag tror det är bättre att vi som konsumenter är prismedvetna. Genom att utnyttja rabatter kan man sätta press på livsmedelskedjorna, och det kan minska livsmedelskostnaderna med mellan 20 och 30 procent.

Svenska matpriser stiger mest i Norden

Priset på livsmedel i Sverige stiger mest i Norden. I jämförelse med Danmark och Finland går skillnaderna till stor del att förklara med den svaga svenska kronan som gör att varor som importeras blir dyrare.

Samtidigt menar vissa att kronan inte kan förklara varför matpriserna i Sverige har stigit mer än vad de gjort i Norge under det senaste året. Enligt Arturo Arques handlar det inte enbart om försvagningen av kronan.

– Det handlar också om energikostnader, kapitalkostnader och mycket annat som har stigit för lantbrukarna och livsmedelskedjorna.

– Konkurrensverket nu tittar på hur livsmedelskedjorna sätter sina priser. Men en sak är säker, vi får räkna med att livsmedelspriserna kommer att öka.

Hör mer från Arturo Arques i spelaren ovan.

Fakta: Matpriserna i Norge och Sverige

Matpriserna i Sverige stiger mest i Norden.

Skillnaderna mot Finland och Danmark går till stor del att förklara med den svaga svenska kronan, som gör att allt som importeras blir dyrare.

Men det förklarar inte varför matpriserna i Sverige stiger mer än i Norge. Det senaste året har den norska kronan snarare försvagats mot den svenska.

Trots det har matpriserna stigit mycket mer i Sverige det senaste året. I februari var matprisinflationen i Norge 8,7 procent enligt EU:s harmoniserade mått, jämfört med 21,6 procent i Sverige.

Källa: TT, Eurostat

Relaterat
Efter skenande matpriser – branschen avfärdar smyghöjningar

Efter skenande matpriser – branschen avfärdar smyghöjningar

Icas vd om hoten: ”Förstår att många konsumenter är pressade”

Icas vd om hoten: ”Förstår att många konsumenter är pressade”