Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Terese överlevde cancern tack vare Johan: ”Här räddar han mitt liv!”

Nu har de träffats flera gånger • ”Vi är till 98 procent identiska”

Uppdaterad: Publicerad:

Bröstcancer, leukemi och stroke – 41-åriga Terese Cedergren har drabbats av alla. Och överlevt. Nu har hon träffat sin räddare:

– Jag bryter ihop totalt och fulgråter i flera dagar – hur ska jag kontakta honom?

I februari 2020 får Terese ett livsomvälvande samtal. Hon har länge tampats med en aggressiv bröstcancer och blev friskförklarad ett år tidigare. För att fira och dra i gång livet igen har hon åkt till en kompis i Spanien.

Hon börjar känna sig lite nere och misstänker halsfluss, därför tar hon sig till akuten i Marbella. Efter 30 minuter har personalen förstått varför hon mår dåligt, men på grund av språkbarriären förstår hon inte och ringer en kompis som får översätta. När han hör vad personalen berättar bryter han ihop.

Hon är sjuk igen – den här gången i leukemi:

– Jag svarar att nej, jag har redan haft cancer. Jag kan ta penicillinet för halsflussen och gå.

Men det var cancer igen och när hon kommer tillbaka till Sverige konstateras det att hon bara har ett sätt att överleva: Stamceller. Då börjar den ovissa väntan.

Mötet

Till slut blir det en match i Tobiasregistret med donatorn Johan Enslöw.

– Min svärmor fick en annan typ av cancerform. På den vägen fick jag nys om Tobiasregistret för hon fick en donation av stamceller, berättar Johan.

När Terese blir frisk vill hon få kontakt med personen som räddat henne, så hon ber att få sekretessen hävd. Och hon får ett namn:

– Jag bryter ihop totalt och fulgråter i flera dagar och undrar hur ska jag kontakta honom? Så jag skickade ett sms, sen gick det rätt snabbt.

– Jag bjöd hem Johan för jag kände att jag inte kan sitta på restaurang och fulgråta.

Nu har de träffats tre gånger och mer kommer det bli:

– Johan är uppe och jobbar i Stockholm ofta och jag får väl åka till Göteborg, säger Terese.

Hör Johan berätta: Så enkelt är det att ge stamceller24 mars, 2023
Hör Johan berätta: Så enkelt är det att ge stamceller

Så går en transplantation till

  1. Undersökningar för att se att din kropp fungerar tillräckligt bra för att orka med behandlingen.

  2. Skörd, som betyder att stamcellerna samlas in. Det brukar ta tre till fyra timmar. Du kan behöva stanna på sjukhuset hela dagen om det är dina egna stamceller som ska skördas. För en del tar det två dagar.

  3. Konditionering, som betyder att få höga doser cytostatika eller strålbehandling, eller både cytostatika och strålbehandling. Konditioneringen förbereder kroppen för transplantationen och tar mellan två dagar och en vecka.

  4. Transplantation av stamcellerna. Det tar en till två timmar.

  5. Återhämtning. Du behöver stanna minst två till tre veckor på sjukhus tills du har tillräckligt med blodkroppar och bra blodvärde. Det kan ta upp till ett år innan du har återhämtat dig helt.

Källa: 1177