Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Idag 10:24

Många poliser skadade under franska protester

Sedan den 16 mars har 1 093 poliser och brandmän skadats under de franska protesterna mot den franska regeringens kontroversiella pensionslag, säger inrikesminister Gérald Darmanin i en intervju med franska tidningen Le Journal de Dimanche.

Under samma tid har 2 579 anlagda bränder registrerats, samt 316 attacker mot offentliga byggnader, enligt inrikesministern.

Omfattande protester har hållits på många håll i landet mot president Emmanuel Macron och hans regerings omstridda lag, som bland annat innebär att pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år.
Läs mer

Idag 09:47

Man som klämdes under träd avled

En man i Lysekils kommun klämdes under lördagen fast under ett träd.

Räddningstjänsten fick loss mannen som klämts under trädet, men hans liv gick inte att rädda.

– Mannen avled på platsen, säger Anna Hammarbäck, presstalesperson hos polisen region Väst.

Läs mer

Idag 09:46

1 000 varslade i småhusbranschen

Försäljningen av nyproducerade småhus i Sverige sjunker kraftigt, det uppger branschorganisationen Trä- och möbelföretagen för Sveriges Radio Ekot.

Närmare 1 000 personer har varslats på de fabriker som producerar småhus, och fler varsel väntar. Anledningen är att försäljningen har stannat av.

Läs mer
Senaste dygnet

Vanlig hjärtmedicin kan dämpa aggressivitet

Kan minska risken för att begå våldsbrott

Betablockerare är ett av de mest använda läkemedlen mot högt blodtryck och hjärtsjukdom. Enligt ny forskning kan det även kan dämpa aggressivitet och minska risken för att begå våldsbrott.

I studien ingick 1,4 miljoner personer i Sverige. Forskarna jämförde perioder med och utan betablockerare hos samma person under åtta år. Forskarna undersökte sedan sambandet mellan betablockerare och sjukhusinläggning för psykisk ohälsa, självmordsbenägenhet, självmord och anmälningar för våldsbrott.

Resultatet visar att under perioder då personerna fick betablockerare var risken för att bli skäligen misstänkt för våldsbrott 13 procent lägre.

En teori om varför betablockerare dämpar känslor som ångest, aggressivitet och nedstämdhet är att medicinen blockerar signalsubstanserna adrenalin och noradrenalin. Båda är kopplade till stress och utsöndras i situationer när man känner sig hotad och rädd.

I klippet ovan berättar forskaren Yasmina Molero mer