Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Hon har granskat kristall-trenden

”Den sägs ge cash flow” • Ny dokumentär undersöker industrin

Uppdaterad: Publicerad:

Helande kristaller har blivit trend och en vanlig självhjälpsaccessoar på senare år, inte minst bland unga kvinnor.
Uppfattningen är att kristallerna har inneboende krafter som kan ge skydd mot dåliga energier, balansera känslor och påverka vårt mående på olika sätt.
Journalisten Fanny Hedenmo har försökt gå till botten med fenomenet i dokumentärpodden Kristallsjukan.

–Den sägs ge cash flow, det är ett av epiteten som man tillskriver den här stenen. Sen är det också att lugna dig, hitta inre frid och stävja negativa känslor – det är ganska brett, säger Hedenmo om en grön och svartspräcklig sten vid namn Kambaba Jasper.

Traditionen bakom att använda och tillskriva kristaller egenskaper på det här viset är inte på något sätt ny, utan är en del av en gammal holistisk tradition. Men just trenden med kristaller som vi ser i dag har snarare sitt ursprung i den samtida historien.

–Trenden har sina rötter i Los Angeles wellness-kultur som handlar mycket om self care, att uppgradera sig själv och ta hand om sitt inre och så, berättar Hedenmo.

Kristallens magiska egenskaper

En kristall kan exempelvis sägas öka din självkänsla eller din medvetenhet men kan också stimulera ditt intellekt, hjälpa dig bryta dåliga vanor eller främja dina relationer och ditt sexliv. I alla fall om man ska tro återförsäljarna. Men att stenarna skulle ha någon egentlig effekt har man inte kunnat visa, och Hedenmo menar att kristallhandlarna på så sätt till och med kan bryta mot rådande lagstiftning. Ändå är vittnesmålen många om kristallernas helande effekt.

–Det som går att belägga är att placeboeffekten är mycket starkare än vad vi tror. Det går att säga att du kan känna någonting om jag säger till dig att du kommer känna det om du litar på min auktoritet, menar Hedenmo.

Ett farligt jobb

Under arbetet med dokumentären ville Hedenmo också gå till botten med kristallernas ursprung. Därför reste hon till Madagaskar för att besöka en gruva där kristall bryts för att undersöka arbetarnas villkor.

–Den här stenen sägs som sagt kunna ge cash flow när den säljs i Sverige. Men de här gruvarbetarna tjänar mellan 15-25 kronor om dagen, arbetar för dagslön utan skyddsutrustning och har metallflisor i benen. Och i den här gruvan skedde ett dödsfall bara några månader senare. Det är ett farligt jobb.

Se klippet i spelaren ovan.

 Kristall-trenden: ”Placeboeffekten starkare än vi tror”17 mars, 2023
Kristall-trenden: ”Placeboeffekten starkare än vi tror”