Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Helikoptrar vattenbombade brand i hygge

Misslyckat kemiförsök i Lund – en till sjukhus

Över 1 500 klimataktivister gripna i Nederländerna

Senaste dygnet

Polisen varnar i mejl till 64 000: Dina personuppgifter har röjts

”Vad som exakt har hänt utreds just nu” • Expert: Drabbade blir måltavlor

Uppdaterad:Publicerad:

Har du sökt jobb på Polismyndigheten? Då kan dina personuppgifter ha röjts.
Det varnar myndigheten för i ett mejl som skickats ut till drygt 64 000 personer.

Flera personer har den senaste tiden fått ett mejl från polisen där det står att det skett en ”händelse som innebär att det skett ett obehörigt röjande av personuppgifter".

I en bilaga till mejlet framkommer det att den leverantör som hanterar polisens ansökningssystem utsattes för ett intrång i april, vilket innebär att uppgifter som använts i jobbansökningar har röjts.

”Polismyndigheten bedömer att det inträffade innebär en risk för intrång i din personliga integritet.", står det vidare.

Över 60 000 personer drabbade

I ett mejl till TV4 Nyheterna uppger polisen att det handlar om drygt 64 000 personer, som har sökt tjänster med lägre säkerhetsklass hos polisen under 2023.

Intrånget har skett hos en underleverantör till den leverantör som myndigheten använder sig av för ”vissa jobbansökningar”.

Polisen uppger att händelsen är polisanmäld och att det pågår en förundersökning. ”Vad som exakt har hänt utreds just nu”, står det i mejlet till TV4 Nyheterna.

Händelsen är även anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten.

”En grupp har tagit på sig det här”

Polisens rekryteringsverktyg sköts av Visma. Företaget bekräftar för TV4 Nyheterna att det skett ett intrång hos en av deras underleverantörer.

– Vi vet att det varit en attack hos dem, och att en grupp tagit på sig det här. Jag kan inte svara på i detalj hur det har gått till, säger Malin Carlson, presskontakt hos Visma.

Vismas egen undersökning har däremot inte kunnat visa på att några personuppgifter har röjts.

– Vad vi kan se handlar det om testdata, men vi kan inte garantera det.

Blir måltavlor

Digitaliseringsexperten Johan Öbrink säger till TV4 Nyheterna att intrånget inte nödvändigtvis betyder att någon tagit del av känsliga uppgifter, däremot måste uppgifterna betraktas som röjda – och det kan innebära en risk.

– De blir måltavlor för identitetsstöld, ”Ju mer jag vet om dig, desto lättare blir det att lura en anhörig till dig att ge mig pengar”, till exempel, säger han.

Relaterat