Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Zelenskyj bryter tystnaden: Motoffensiven är igång

Bil brinner på Volvo Cars

Ikea i Kållered utrymt

Senaste dygnet

Efter TV4Nyheternas avslöjande – vilseledande reklam anmäls

Påstår att en viss biodiesel är fossilfri • ”Framställs som en lösning på klimatkrisen”

Uppdaterad: Publicerad:

Efter TV4Nyheternas avslöjande om att biodieseln HVO100, som marknadsförs som 100 procent förnybar, i själva verket inte är fossilfri, så har reklamen nu anmälts till Konsumentverket. Bakom anmälan står miljöorganisationen Greenpeace.

– Den är vilseledande då den framställer deras bränslen som en lösning på klimatkrisen. Det framställs som fossilfritt när det faktiskt tillsatts fossil, säger Gustav Martner, talesperson marknadsrätt Greenpeace

I en annonskampanj i DN beskriver OKQ8 dieselbränslet HVO100 som tillverkas av Neste som fossilfritt. Problemet är bara att det inte stämmer.

I tidigare inslag har vi visat att man i tillverkningsprocessen använder fossil vätgas som tillverkas av fossil naturgas.

– Det är väldigt svårt för konsumenter att värdera och bedöma såna typer av påståenden. Det ställs särskild höga krav på tydlighet men även på den bevisning som man behöver lämna in, säger Charlotta Söderlund, jurist Konsumentverket.

OK/Q8 skriver i ett mejl att de ännu inte blivit delgivna anmälan till Konsumentverket, och därför inte kan kommentera innehållet. Men att företaget slutat använda begreppet fossilfrihet efter Nyheternas avslöjande.


Se inslaget i spelaren ovan.