Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Statsministern bjuder in till möte – efter koranbränningarna

Samtliga partiledare ska diskutera säkerhetsläget: ”Tid för samling”

Uppdaterad: Publicerad:

Det började med en docka föreställande Turkiets president Erdogan och följdes av att den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan brände koranen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm.

Sedan dess har ett flertal antisvenska demonstrationer brutit ut i flera delar av den muslimska världen – och Turkiet har varit tydliga med att de inte kommer släppa in Sverige i Nato.

Nu agerar statsminister Ulf Kristersson (M) och bjuder in samtliga partiledare för överläggningar om säkerhetsläget och om de hot mot Sverige som uppstått, vilket Expressen var först med att rapportera om.

Mötet ska ske på tisdag klockan 17.00.

”Kyla ner situationen”

”Med anledning av situationen i vår omvärld, är det viktigt att samla riksdagens partier till dialog om Sveriges säkerhet. Att nå enighet i frågor om detta, och kyla ner situationen - ta ned tonläget - är just nu centralt. Det är viktigt att alla partiledare får information om läget, och vilka utmaningar Sverige står inför. Nu är tid för samling.”, kommenterar Kristersson i ett meddelande.

Magdalena Andersson (S) bekräftar att hon mottagit en inbjudan.

– Sverige är i ett väldigt, väldigt allvarligt läge nu, både att Turkiet har avbrutit diskussionerna om det svenska medlemskapet i Nato och att vi också har ett bojkottshot över oss. Det är en väldigt upptrissad stämning, säger hon.

Paludan om koranbränningen i Köpehamn: ”Mycket farligare i Sverige” – se intervjun i spelaren ovan.

Relaterat
Svenska ambassaden i Ankara fortsatt stängd efter protester

Svenska ambassaden i Ankara fortsatt stängd efter protester

Kritik, vrede och protester från stora delar av muslimska världen

Kritik, vrede och protester från stora delar av muslimska världen