Extern länk
Början på sidans innehåll

Efter fem

Efter fem

Intervjuer, senaste nyheterna och snackisarna varje vardag 17 till 19 och varje söndag 17 till 20. Intervjuer, nyheter och snackisar. Vardagar 17–19 och söndagar 17–20.

Kommunens krafttag mot ungas knarkande – vill drogtesta elever

Kritik mot förslaget: ”Lägg pengarna på annat” • Forskaren: ”Repressivt”

Uppdaterad: Publicerad:

I Eskilstuna vill man ta krafttag mot ungas knarkande.
Socialdemokraterna och Moderaterna vill utreda om det är möjligt att drogtesta elever i skolorna.
– Jag tycker att det är fullt rimligt, givet den utvecklingen vi har i Eskilstuna, säger Josefine Helleday (S), kommunalråd i Eskilstuna.

Eskilstuna är en av de hårdast drabbade i Sverige när det kommer till skjutningar och gängrelaterade konflikter. Därför vill kommunen agera.

Syftet med utredningen är att minska den höga narkotikaanvändningen i Eskilstuna. Drogtesterna är tänkta att vara både slumpmässiga och frivilliga.

– Det är ju en preventiv metod, som en del i en anti-drogpolicy i skolor. Det är ju ett förslag i den riktningen. Vi vet ju att den väldigt blodiga konflikten i Eskilstuna mellan nätverken med väldigt unga, skjutningar gäller ju hämndaktioner. Man kan ju skjuta varann för skitsaker idag. Men där bakom är narkotika den absolut centrala finansieringen. Så det är klart att det hänger ihop, säger Helleday.

Förslaget kritiseras

Även om testerna är frivilliga har förslaget kritiserats från flera håll. Bland annat för att kränka ungas integritet. En som är kritisk är Camilla Cederlöf, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna. Hon ifrågasätter om testerna blir frivilliga i praktiken, på grund av maktfördelningen mellan unga och vuxna.

– Frivilligheten är viktig att lyfta här. Om man säger nej, blir man misstänkliggjord då? Man är ju också i en beroendeställning till lärare eller personal på skolan. Kommer man ha möjlighet att säga nej? Eller kommer de kontakta föräldrarna?

Helleday anser att hon har Eskilstunabornas stöd i frågan.

– Min vanligaste reaktion är ju att folk inte förstår varför det ska vara frivilligt. Det finns en annan upplevelse i samhället där allt fler svenskar är beredda på att göra nya bedömningar gällande integritet kontra brottsbekämpning. Det kan man ju sympatisera med.

Saknas forskning

Det finns inte heller någon forskning som stödjer att metoden skulle kunna stävja problemet på något sätt.

– Ett problem med drogtestning i skolan är att de inte är tillräckligt beprövade och utforskade, så man slår i blindo. Man hoppas på att de ska ha positiva effekter. Men det finns ingen forskning som stödjer. Man har inte undersökt dom negativa effekterna, säger Bengt Svensson, professor emeritus i socialt arbete.

Han fortsätter:

– Det här är ju en repressiv åtgärd som andas väldigt mycket plakatpolitik.

Helleday håller med om att det är ett problem, men delar inte bilden att det skulle vara en repressiv åtgärd.

– Jag håller med om att det inte finns någon entydig evidens på det här området. Det gör det ju väldigt sällan på trygghetsområdet och den allvarliga situation som många kommuner är i. Jag tycker att det är fullt rimligt, givet den utvecklingen vi har i Eskilstuna.

Hon tror snarare att man kan komma åt ännu fler grupper.

– Det man har sett när det inte är utpekande utan när det är en del av en systematik så har det funnits en del elever i missbruk som faktiskt väljer att ”avslöja sig själva” för att det ses som en lägre tröskel.

Vill jobba förebyggande

Camilla Cederlöf håller emellertid med om att något måste göras.

– Alla vill vi ha en drogfri skola. Det är det vi strävar efter hela tiden. Att flytta fram arbetet och jobba förebyggande.

Däremot föreslår Cederlöf att man i stället satsar ännu mer på vuxennärvaron och elevhälsan i skolan.

– De som tar drogerna, kommer de att ta de här testerna? Kan vi använda pengarna och jobba mer förebyggande. Kan vi jobba lägre ner i åldrarna för att minska rekryteringen? Vi måste in med pengarna i skolan. Anställ fler pedagoger, anställ mer specialpedagoger, stärk elevhälsan. Hjälp eleverna att klara skolan och komma vidare. Att börja jobba förebyggande med en 15-åring är för sent.

Kommunens krisdrag – vill införa drogtester i skolan18 september, 2023
Kommunens krisdrag – vill införa drogtester i skolan
Tilde de Paula Eby och Axel Pileby

Streama Efter fem på TV4 Play

Svenskt aktualitetsprogram där vi får möta intressanta gäster och blir uppdaterade kring dagens mest engagerande nyheter.