Receptbelagd testosteron har exploderat i Sverige – men det är mycket sjukvården ännu inte vet.
Nu varnar överläkare för vad som kan hända med kroppen på sikt.
– Då går man in i depression, man tappar lusten, man tappar potensen, säger Mikael Lehtihet.
Ungefär 25 000 män får i dag dopningsklassat och prestationshöjande testosteron utskrivet på laglig väg i Sverige. Det innebär en kraftig ökning jämfört med 2006, då 8 000 män fick testotillskott.
Den största ökningen står medelålders män för, i åldrarna 45 till 64 år.
Överläkare Mikael Lehtihet vid S:t Görans sjukhus, kallar ökningen ”dramatisk” och menar att drygt hälften av de utskrivna recepten är helt omotiverade.
– Testosteronbrist hos en övrigt frisk man är extremt ovanligt. Det är ingen folksjukdom, säger han.
Recept kan dölja missbruk
Mikael Lehtihet förklarar att för att drabbas av testosteronbrist krävs det antingen att testiklarna inte fungerar, att man har något fel på hypofysen, eller att man använder mediciner som kan påverka testosteronutsöndringen.
Många män använder testosterontillskott för att uppnå resultat vid träning och många av de lagliga recepten används för att dölja ett dopningsmissbruk.
I det korta perspektivet innebär det inte några livshotande biverkningar men på lång sikt kan det vara farligt, varnar överläkaren.
– Problemet är att man har ju effekter när man tar testosteron. När han höjer nivån från normal fysiologisk dos till en superfysiologisk dos, så mår man oftast bättre, säger Mikael Lehtihet.
– Men då måste vi veta, vad är det här på lång sikt? Ökar det risken för prostatacancer? Ökar det risken för hjärt- och kärlsjukdomar? Det finns inga sådana studier publicerade. Just när det gäller långtidskonsekvenserna av testosteron har vi extremt dåliga kunskaper. Det kan vara farligt.
Impotens och depression
Ett annat problem är vad som händer i kroppen om man antingen måste eller vill sluta använda testotillskott. Då kan det nämligen ta lång tid innan den egna produktionen kommer igång igen.
– Den perioden är ofta då man mår som sämst. Då går man in i depression, man tappar lusten, tappar potensen. De muskler som man byggt upp kommer att försvinna, säger Mikael Lehtihet.
– Man är ofta tillbaka på ruta ett, det är bara det att man mår sämre.
Det görs just nu studier angående tillskottens långsiktiga verkan på kroppen och riskerna det medför, men de väntas publiceras tidigast under 2025.