Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheter

Så var Joe Bidens första år

Kritikerna: Han har inte lyckats leverera • Gigantisk infrastruktursatsning en av framgångarna

Uppdaterad: Publicerad:

Det har gått ett år sedan Joe Biden tillträdde som USAs 46:e president. Hans opinionssiffror dalar trots att ekonomin tuffar på och kritikerna kallar honom misslyckad. För några timmar sedan kallade han till pressmöte för att hylla sin infrastruktursatsning - men Biden har just nu påtagligt svårt att nå ut med sitt budskap.

– Joe Biden har misslyckats på flera punkter, som det kaotiska uttåget ur Afghanistan, och faktumet att pandemisituationen inte är under kontroll, säger TV4 Nyheternas utrikesreporter Tomas Kvarnkullen

Joe Biden lovade att försöka ena landet. Men politiskt är USA mer splittrat är någonsin, och en tredjedel av väljarna tror på expresidenten Donald Trumps påstående att valet var stulet, trots att såväl domstolar som myndigheter avfärdat anklagelserna.

Besvärande är också att han inte lyckats ena de olika falangerna i sitt eget parti. Flera stora lagförslag har fastnat, eller röstats ner av några få ledamöter i partiets högerfalang - trots att demokraterna kontrollerar kongressens båda kamrar.

Men flera politiska framgångar kan presidenten stoltsera med. Corona-stödpaketet och ett jättelikt infrastrukturprojekt har antagits, samt att arbetslösheten är på en låg nivå.

Se mer om Joe Bidens första år som president i spelaren ovanför

Relaterat