Ny studie: Därför försvinner luktsinnet efter covid-19

Långlivat virus i nässlemhinnan kan vara förklaring

Varför kan luktsinnet vara borta i månader efter att man haft covid-19? Nu kommer en fransk studie med EN möjlig förklaring. Viruset kan finnas kvar längst in i näsans celler, trots att man testar negativt på PCR-test.

Karolinska institutet ska testa över 200 personer som jobbar på Danderyds sjukhus och har antikroppar mot coronaviruset. 9 procent av dem upplevde att de fortfarande har stora problem med lukten 8 månader efter att de haft sjukdomen. Och forskarna tror att ännu fler kan ha ett försvagat luktsinne.

– Mer än en miljon svenskar har nu haft Covid-19, säger Johan Lundström, som är luktforskare på Karolinska institutet. Och det är antagligen en stor del av dem som har kvarvarande luktproblem. Vissa är medvetna om det, men på det stora hela är det många som inte är medvetna om att de har ett nedsatt luktsinne.

Viruset "gömmer sig" i celler

Det de franska forskarna nu har sett i en mindre studie, ger en förklaring till varför problemen är så långvariga.

– Viruset kan ta sig in i celler och "gömma sig" och på så sätt bli skyddade och klara sig undan immunförsvaret, förklarar Pierre-Marie Lledo, som forskar vid Perception and Memory Unit på Institut Pasteur, i Frankrike

Kan ta sig vidare till hjärnan

De franska forskarna har också sett i försök på hamstrar att viruset via nervcellerna som gränsar till luktslemhinnan kan ta sig vidare till hjärnan och även påverka de delar av luktsinnet som ligger i hjärnan.

– Vad som händer med resten av hjärnan det vet vi inte. Men bland de som haft Covid-19, så är det ett antal av dem som klagar på att de har långvariga mentala problem. Om det är direkt länkat till Covid-19 eller inte, det vet vi inte idag, säger Johan Lundström.

Se mer om forskningsstudien i spelaren ovan.