Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Misstanken: H&M-miljardären skapar jaktpark – mitt i skärgårdsidyll

Bryter mot strandskyddet och allemansrätten • Utreds för miljöbrott

På en ö i Stockholms skärgård misstänks en av landets ­rikaste och hemligaste män i stor skala exploaterat den sköra naturen. För att skapa sitt privata jaktreservat kör han över såväl allemansrätten som strandskyddet och utreds nu för miljöbrott.

Dagens ETC har granskat H&M-arvtagaren Jan Bengtsson.

- Han har kastat allemansrätten överbord , säger Christoffer Röstlund Jonsson, reporter på Dagens ETC i Nyhetsmorgon.

- När kommunens tjänstemän var ute där sent i höstas för att inspektera och klev i land på ön, sa tjänstemännen till oss att hen aldrig sett något liknande under sina 22 år som han jobbat med strandskydd, berättar Röstlund Jonsson.

Se hela inslaget i spelaren ovan

Allemansrättens regler

Allemansrätten förekommer i grundlagen men är tekniskt sett ingen lag. Däremot omges allemansrätten av lagar som sätter gränser för vad som är tillåtet. Grundregeln är att inte störa eller förstöra.

• Enligt allemansrätten får du ta dig fram nästan överallt i naturen men inte för nära hus. Du får även övernatta en eller ett par nätter på någon annans mark, plocka blommor, bär och svamp så länge de inte är fridlysta och bada, åka båt och paddla i vattendrag. 

Däremot får du inte passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller åkrar med växande gröda. Du får heller inte ta dig fram på motordrivna fordon i naturen, skada träd eller buskar, eller skada djur.  

En viktig del av allemansrätten är att alltid ta med allt skräp från platsen du varit på.