GW om annorlunda brottsvågen: ”Värdet har ökat dramatiskt”

”Jag pysslade aldrig med det där”

Nyligen grep fransk polis en liga som specialiserat sig på att stjäla Legobitar.

Flera fall har rapporterats från bland annat USA, Kanada och Australien och Leif GW Persson pratar om motivet bakom.

Apan Pager spelar datorspel med tankekraft – har datorchip i hjärnan

Det är många barn och unga som känner oro inför framtiden. Har de skäl att göra det? Doktor Mouna ska prata om hur framtiden ser ut utifrån sitt vetenskapliga perspektiv. Och så berättar hon om några uppfinningar som kan göra att de som är tonåringar i dag får helt andra förutsättnigar än vad vi har.

Linda är självstående mamma: "Barnlängtan var starkare än relationslängtan"

Fem år har gått sedan ensamstående kvinnor i Sverige fick rätt till assisterad befruktning via regionerna. En av hundratals kvinnor som valt den vägen är Linda Johansson, som i dag är mamma till två små barn. Nu ska hon donera sina ägg för att hjälpa fler som vill skaffa barn genom assisterad befruktning. Hör Linda och Camilla Stenfeldt, fertilitetsläkare och verksamhetschef på Livio.

Meteorologen: Så länge stannar sommarvärmen

Fåglarna är igång och det spirar och grönskar i träden! Meteorolog Ulrika Elvgren har koll på var sommaren startat i landet. De varma temperaturerna fortsätter några dagar men framåt helgen väntar ostadigare väder.

GW om ovanliga stölden: ”Inget du säljer på blocket”

Oscar II:s uppstoppade björn från 1800-talet stals vid ett inbrott på Naturmuséet i Kulturhuset i Rättvik natten till i fredags. Leif GW förklarar närmare vad det här är för björn och vem som kan ligga bakom den sällsynta stölden. "Helt klart en man som gjort det här" säger professorn i Nyhetsmorgon.

Knarksmuggling mycket större än vad polisen trott

Smugglingen av knark till Sverige är tio gånger större än vad polisen hittills trott. Mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas varje år till Sverige enligt en ny rapport från NOA; nationella operativa avdelningen inom polisen. Leif GW ger sin syn på saken.

Här har bostadspriserna stigit mest

Den kraftiga prisuppgången på bostäder har gjort att många kunnat sälja sin bostad med en större vinst än den totala boendekostnaden. Köpte man en bostad för 10 år sen och sålde den i har man i många fall alltså fått betalt för att bo. Det visar en ny rapport från Swedbank som släpps idag. Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna, förklarar även var i landet som priserna har stigit mest.

”Attackerna har fortsatt under natten” – fortsatta oroligheter på Västbanken

Både EU och USA fördömer de senaste dygnens våldsamma händelser i Jerusalem och i Gaza, där oroligheterna fortsatt. Detta efter att Israel slagit till mot 130 mål i Gaza som man säger huvudsakligen tillhör Hamas och islamistiska Jihad. Som ett svar på den raketbeskjutning Israel ska ha utsatts för från palestinskt håll. Igår kom också uppgifter att två israeler dödats efter raketbeskjutning mot södra delarna av landet. Utrikeskorrespondent Terese Cristiansson har senaste uppdateringen.

1600-tals vrak identifierade: ”Var inte skeppen vi trodde”

Nu ska vi avslöja ett av Stockholms stora mysterium, eller åtminstone prata med de som löste det. För hösten 2019 så hittade de två stora vrak på botten vid Vaxholm, vilket ledde till ett stort medieuppbåd och gott om spekulationer om vilka fartyg det kunde vara. Nästan två år senare och många timmar i vattnet och i arkiven senare har vi svaret. Patrik Höglund och Jim Hansson berättar vad de hittade under sina dyk.

GW positiv till polisens elchockvapen: ”Kan rädda liv”

Igår kom nyheten att polisen från och med nästa år kommer bära elchockvapen i så kallade "ingripande"-situationer där våld eller hot om våld föreligger, till exempel om någon bär stickvapen. Detta för att att minska eventuella skador både på poliser och gärningsmän. Något som Leif GW Persson tycker är bra.

De vanligaste symptomen på fibromyalgi

I dag är det internationella fibromyalgidagen och bakgrunden till att vi firar just i dag stavas Florence Nightingale. Florence var en brittisk sjuksköterska född 12 maj 1820 i Florens, Toscana, som drabbades av sjukdomen. Hon räknas som en av grundarna av det moderna sjuksköterskeyrket.
Diana Kadetoff, smärtläkare på Spine center och forskare vid KI och Kim Sandberg som fick fibromyalgi vid 28 års ålder gästar.

Carro får napp - så kommer ni igång med fisket

Enligt en äldre svensk tradition räknas Kristi himmelsfärdsdagen som den första metardagen, detta är ju imorgon men redan i dag så tjuvstartar Carolin fisket tillsammans med sportfiskaren Andreas Ollinen.

Färre utrikesfödda vaccinerar sig ”Vi har varnat för det här”

Just nu pågår massvaccinationen mot covid-19 och tre miljoner svenskar har fått sin första dos. Men utrikesfödda och personer i utsatta områden har halkat efter i vaccinationen. "Vi borde ha gjort det här mycket bättre" säger Ahmed Abdirahman, grundare av stiftelsen The Global Village som jobbar bland annat med social hållbarhet. Ahmed är djupt oroad över detta. "Folk borde skrika om det här, det här kan påverka hösten, vad händer om det blir ett till utbrott, ska man skulle på människor som bor i utsatta områden? Då kommer rasismen öka, tror han.

Utetips för helgen? Häng med Carro och Scouterna

Många klubbar och idrottföreningar har det tufft i landet under pandemin men i Scouterna är det glada miner efter att ha ökat i medlemmar för sjunde året i rad! Vår reporter Carolin Björnehag träffar Scouterna i Bagarmossen i Stockholm, som ger oss några tips på bra utomhusaktiviteter.