Shekarabi: ”Målet är att pensionsspararna ska få tillbaka pengarna”

De döms i Allra-härvan • Skadestånd på 170 miljoner

Drygt fyra år efter att Allra-projektet havererade går fallet nu mot sitt slut. Förutom vd:n Alexander Ernstberger döms Olle Marcusson, vd:n för det inblandade bolaget Oak Capitol group och medgrundaren David Persson Rothman till fem års fängelse. Förvaltningschefen Johan Bergsgård döms till fyra års fängelse.

Brottsrubriceringarna handlar bland annat om grovt mutbrott, grov trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott.

Enligt hovrätten har alla fyra varit införstådda med upplägget och varit aktiva i genomförandet av brottsplanen. Dom döms för att ha blåst pensionssparare på minst 137 miljoner:

– Domen innehåller ju ett skadestånd på 170 miljoner som ska betalas till oss och nu måste vi börja vidta åtgärder och få tillbaka dom här pengarna och i ett andra steg betala ut dom till pensionsspararna. Det är ett arbete som kan ta en stund, säger Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister.

TV4Nyheterna har kontaktat de dömda männens advokater och hittills enbart fått svar av Johan Bergsgårds advokat Simon Bergström:

”Vi har har, av förklarliga skäl, inte hunnit att slutligt analysera domen i sin helhet och därför inte fullt ut tagit till oss hur hovrätten resonerat. Men redan av domslutet framgår det att vi har diametralt motsatt syn på frågan om skuld och att hovrätten synes ha värderat bevisningen annorlunda än försvaret och tingsrätten har gjort”, skriver han.

Se mer om Allra-affären i spelaren ovan.