Tegnell: Nu är vi nära gränsen för vad sjukvården tål

Folkhälsomyndigheten befarar ny topp i smittspridningen

Totalt 9 667 personer med bekräftad covid-19 har nu avlidit i Sverige. Sammanlagt 506 866 personer i Sverige har bekräftats smittade av covid-19.
Antalet covid-19-fall fortsätter öka globalt sett.
- Stora delar av Europa har fortfarande en ganska omfattande spridning, på nivåer som vi inte har haft tidigare, säger Anders Tegnell på tisdagens myndighetsgemensamma pressträff.

I Sverige däremot ser det ut som att antalet fall har varit något färre de senaste veckorna – något som dock kan bero på att det testas mindre över julen, säger Tegnell.
Det kan även vara så att antalet fall har sjunkit något. Det är inte ovanligt att till exempel influensa-fall sjunker under till exempel julhelger. Men det innebär också en risk att det blir en ny topp i smittspridningen efteråt.
- De kommande veckorna blir helt kritiska nu, säger Tegnell.
- Det är extremt viktigt att vi nu följer de grundläggande råden. Och framför allt att man inte skapar en massa nya kontakter nu, exempelvis genom att komma tillbaka till arbetet och träffa massa människor som man inte gjort under en period.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.

Därför firar vi Kristi himmelfärdsdag: ”En röd dag sedan medeltiden”

Kristi himmelfärdsdag, Sveriges kanske mest kravlösa högtid firas idag.
Hur ska man egentligen fira? Är en fråga många ställer sig. Är det ut i skogen och lyssna efter göken man ska, meta fisk eller dricka öl med kompisar i en tysk park? Förr i tiden gick man ut och välsignade fälten. Just denna dag har överlevt kalenderreformen, berättar Barbro Blehr professor i etnologi som ger dig en snabbkurs i just Kristi himmelsfärd.