Extern länk
Början på sidans innehåll

Efter fem

Efter fem

Intervjuer, senaste nyheterna och snackisarna varje vardag 17 till 19 och varje söndag 17 till 20. Intervjuer, nyheter och snackisar. Vardagar 17–19 och söndagar 17–20.

C-politikern: ”Att röka på är inte tabubelagt längre”

Våldsvåg kopplas till drogkonflikter • Debatt om legalisering av cannabis

I veckan greps och häktades flera personer i Sundsvall i ett stort tillslag för bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Det grova våldet i Stockholm har enligt flera medier en koppling till Sundsvall och en konflikt om narkotikamarknaden där.

Och vissa menar att en del av lösningen på problemet är att se över den strama svenska drogpolitiken och därmed göra slut på gängens narkotikamonopol. En som menar att en legalisering av cannabis skulle kunna vara en del av lösningen på våldet, är Réka Tolnai, förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

–Problemet idag är att cannabis är den mest använda drogen i hela Sverige och det är så otroligt normaliserat, det är inte tabubelagt längre, och gängen får kapitalisera på det här, menar hon.

Men Staffan Hübinette, som är författare och lärare i drogprevention är av motsatt åsikt, och menar att de negativa effekterna av en legalisering skulle vara större än de positiva.

–Det är inte någon bra idé. Det vi sett från Kanada och USA när man legaliserar är att användningen ökar kraftigt och delar av den kriminella verksamheten finns kvar.

Se klippet i spelaren ovan.

Svensk narkotikapolitik får kritik – "göder gängen"

Svensk narkotikapolitik får kritik – "göder gängen"