Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Kravet på regeringen – se över bilregistret: ”Underlättar kriminalitet”

KAK:s ordförande: ”Registret i princip ett brottsverktyg”

Uppdaterad: Publicerad:

Det öppna bilregistret i Sverige kan utnyttjas av kriminella för att stjäla dyra fordon och bildelar.
Nu kräver Kungliga Automobilklubben att regeringen ser över problemet.
– Det är i princip ett brottsverktyg som staten tillhandahåller för att underlätta kriminalitet, säger Anders Ydstedt, ordförande i expertrådet.

Kungliga Automobilklubben, KAK, varnar nu för att det öppna bilregistret i Sverige underlättar för kriminella som vill lägga vantarna på dyra fordon och bildelar. Anders Ydstedt, ordförande i KAK:s expertråd uppger att utvecklingen går åt fel håll.

– Sverige har ett unikt och öppet bilregister och det har på många sätt varit bra och trevligt. Men på senare år har vi upptäckt att registret används av kriminella gäng, säger han till TV4 Nyheterna.

”Så kan vi inte ha det”

Han förklarar att kriminella med enkelhet kan leta efter dyra bilmodeller och andra komponenter som krockkuddar och katalysatorer i bilregistret.

– Som det ser ut i dag är registret i princip ett brottsverktyg som staten tillhandahåller för att underlätta kriminalitet. Så kan vi inte ha det, säger han.

Nu kräver KAK att regeringen ser över problemet.

– Jag hoppas att regeringen tillsätter en utredning kring hur man kan se till att registret inte används av kriminella. Vi vill att en sådan utredning tillsätts så snart som möjligt, säger Anders Ydstedt.

Risk för nya liknande register

Dessutom varnar han för att liknande register kan bli verklighet i framtiden. För två år sedan inleddes en utredning om ett nytt förmögenhetsregister – som skickats ut på remiss till bland annat KAK.

Utredningen hade i uppdrag att ”belysa och analysera hur individbaserad statistik över hushållens tillgångar och skulder kan tas fram och användas för att ge en fullgod bild av hushållens finansiella ställning”.

– Vi är oroade. Istället för att vara försiktiga med den här typen av register som används bland kriminella så kanske vi inför fler register. Utvecklingen går åt fel håll, säger Anders Ydstedt.