Analys: ”Hanteringen av gymnasielagen saknar motstycke”

TV4:s expert skräder inte orden: ”Så långt ifrån långsiktigt man kan komma.”

TV4Nyheternas politikkommentator, Helena Gissén, förklarar vad Centerpartiets besked om att de säger nej till regeringens ändringar i gymnasielagen lär innebära.

Hon tror att få hade kunnat förutse Centerpartiets vändning i frågan, men är samtidigt kritiskt mot hur partierna av alla kulörer agerat:

– Den politiska hanteringen av de ensamkommande har saknat motstycke vad gäller hafsighet. Det är så långt ifrån en långsiktigt hållbar politik som man över huvud taget kan komma, säger hon.

Hör Helena Gisséns analys av vad dagens besked innebär för januarisamarbetet i klippet ovan.

Detta är gymnasielagen

  • Gymnasielagen innebär att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan kunde få stanna i Sverige så länge de studerade.

  • Den ensamkommande var tvungen att ha sökt asyl före 24 november 2015.

  • Den som senast sex månader från examen hade påbörjat ett arbete med tillsvidareanställning eller minst två års visstidsanställning kunde få permanent uppehållstillstånd.

  • Under coronapandemin har det blivit allt svårare att hitta sådana jobb.

  • Regeringen ville därför förlänga tiden för att hitta ett arbete till ett år och att det ska räcka med ett års anställning för att kunna få permanent uppehållstillstånd.

Källa: migrationsverket.se, regeringen.se

Sörenstam försvarar beslutet

Annika Sörenstam fick hård kritik efter att ha tagit emot frihetsmedaljen från Donald Trump. Nu uttalar sig golflegendaren för första gången.

Program från TV4