Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Helikoptrar vattenbombade brand i hygge

Misslyckat kemiförsök i Lund – en till sjukhus

Över 1 500 klimataktivister gripna i Nederländerna

Senaste dygnet

Här äter TV4:s reporter salt – som tillverkats av giftig aska

”Ojojoj!” • Anläggningen just invigd • Så går processen till

Uppdaterad:Publicerad:

Ur giftig aska från sopförbränning kan man utvinna...vanligt ätbart salt.
I Högbytorp mellan Stockholm och Enköping tar man varje timme emot 17 ton aska från sopförbränningsanläggningarnas skorstenar och idag invigdes deras anläggning.


– Det som är unikt är att vi tar ett väldigt farligt avfall och gör om det till ett ickefarligt avfall, samtidigt som vi återvinner resurser, salter av olika slag, säger Jonas Wibom, affärsutvecklingschef på Ragnsells.

På anläggningen i Högbytorp räknar man med att få in tungmetallhaltig flygaska från många avfallsanläggningar runt om i landet. Man har en kapacitet att ta emot 134 000 ton per år.

Restprodukt

Askan är en restprodukt som man får när man eldar sopor för att få el och fjärrvärme. Processen för att omhänderta den kan liknas vid en kaffekokare. Askan blandas med varmt vatten och blandningen körs igenom ett filter. Det som droppar ner från filtret är en salthaltig lösning som sedan torkas och kristalliseras till olika sorters salt.

– Salterna blir så rena att så att de kan ersätta vanliga salter på marknaden. Det blir både halkbekämpning, dammbekämpning, industriråvara och där ersätter de rakt av vanligt salt, säger Jonas Wibom.

Så går det till när giftig aska blir till ätbart salt
Så går det till när giftig aska blir till ätbart salt

Tungmetallerna deponeras

De giftiga tungmetallerna blir kvar i filtret. Kanske skulle man någon gång i framtiden kunna ta tillvara på dem, men idag är de en restprodukt.

– Den kan vi deponera under säkra förhållanden för att avgifta kretsloppet. Och så jobbar vi samtidigt med att kunna återvinna den på ett miljömässigt sätt.

Relaterat