Nille överlevde Breiviks terror: ”Rent helvete av glassplitter”

10 år sedan terrorattentaten i Norge • Unga vuxna lider av posttraumatisk stress

På torsdag är det precis tio år sedan terrorattentaten i Norge. På eftermiddagen den 22 juli 2011 detonerade en bomb vid regeringskvarteren i Oslo. Några timmar senare började skottlossningen på ön Utöya. Sammanlagt dödades 77 människor i attackerna.

Nille Lauvås , överlevare och administrativ chef för 22 juli centret, berättar om de förskräckliga scenerna efter bombdådet i regeringskvarteret.

– Det var ett rent helvete av glassplitter, betongklossar och papper överallt. Bombljudet var mycket högre än det man hör på film, säger Nille Lauvås.

Många unga vuxna som var med om terrorattentaten lider av posttraumatisk stress. En del överlevare bemöts med skepticism och rena hot när det kommer till frågor om terror och högerextremism.

– Att de överlevande och efterlevande utsatts för dödshot understryker bara ytterligare hur allvarlig den utmaningen är i det norska samhället och vikten av att ha en uppgörelse med det som hände och den ideologin som låg till grund för handlingarna, menar författaren och säkerhetsexperten Kjetil Stormark.

Se mer om överlevarnas upplevelser efter terrorattentaten i spelaren ovan.