Extern länk
Början på sidans innehåll

Spionbröderna Kia

Spionbröderna Kia

Allt om spionåtalet mot de två bröder som misstänks ha spionerat för Ryssland. Den äldre broder har jobbat för flera svenska myndigheter, som Försvarsmakten och Säkerhetspolisen.Allt om åtalet mot bröderna som misstänks ha spionerat för Ryssland.

Peyman Kia erkänner i förhör med Säpo: Jag gjorde det för pengar

TV4 Nyheterna avslöjar • Berättar om kontakter med rysk underrättelsetjänst: ”Skarp information”

Uppdaterad: Publicerad:

Peyman Kia, 42, dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse i vad som kallats för Sveriges värsta spionhärva.

Nu erkänner han delar av gärningsbeskrivningen – och att motivet var ekonomiskt.

– Det var helt enkelt att svindla till mig pengar, säger den tidigare Säpo-anställde.

Inför hovrättsförhandlingarna som startar på måndag har Peyman Kia nu begärt att få prata med Säkerhetspolisen.

– Jag kommer vara helt ärlig i alla delar. Det är givetvis min förhoppning att, genom att vara helt ärlig, lägga alla korten på bordet och liksom hjälpa den här utredningen framåt kring förhållanden som tidigare inte varit kända, säger Peyman Kia till Säpo.

Peyman Kia: Fick beställningar

I förhören gör han flera erkännanden och medgivanden, och säger också att flera delar av åtalet är felaktiga.

– Jag har aldrig varit i direktkontakt, alltså fysiskt. Det första tillfället, det var rätt underrättelseinformation, det var skarp underrättelseinformation. Och efter den informationen så fick jag ersättning. Sen var det kontakter fram och tillbaks. Och vid ett andra tillfälle så skickades åter information, den informationen var 100 procent falsk, det var hittepå. Och det var hittepå eftersom det kom detaljerade beställningar.

Peyman Kia berättar att Ryssland bad om specifika uppgifter.

– Baserat på de beställningar som kom så drog jag till med en rövare helt enkelt och hittade på helt, men som jag tyckte man kunde bedöma som sannolikt, och jag fick ersättning för det också.

Se kriminolog Leif GW Perssons kommentar efter domen i januari
Se kriminolog Leif GW Perssons kommentar efter domen i januari

Annekteringen av Krim blev startskott

Peyman Kia uppger i förhör att han först kontaktades av Rysslands utrikesunderrättelsetjänst SVR och att information först delades dit. I ett senare skede har kontakten och överlämning av information skett till den militära underrättelsetjänsten GRU. Enligt honom berodde det på GRU:s ökade aktivitet, och behov av underrättelse, i samband med Rysslands annektering av Krim-halvön 2014.

Han berättar också att det var hans lillebror, Payam Kia, 35, som lämnade över kuvert på den ryska ambassaden i Stockholm. Kuvertet var adresserat med de tre bokstäverna: GRU. Den yngre brodern fick nio år och tio månaders fängelse i tingsrätten.

“Jag sålde in mig själv”

Peyman Kia avslöjar hur kontakterna med Ryssland sett ut och berättar bland annat att man sommaren 2014 enbart ville ha uppgifter om ubåtsjakten som pågick i Stockholms skärgård.

– Det var det enda de var intresserade av. Det var allt som rörde ubåtsjakten och ja, vilka är det som jobbat med den och vad är det för information man samlat in och så vidare.

I förhör berättar Peyman Kia att han i den inledande kontakten med rysk underrättelsetjänst “sålde in sig själv” för att skapa ett förtroende. När han ombeds att förtydliga hur han presenterat sig själv för rysk underrättelsetjänst svarar han:

– Ja, jo, och då är det liksom vad jag har för informationskapacitet. 

Säkerhetslåda dold i bok

Han berättar även detaljerat om det säkerhetsarbete som omgärdat processen. Bland annat hur en bok i familjen bokhylla fungerat som säkerhetslåda som kunde öppnas med en nyckel. Där har Peyman Kia bland annat förvarat sitt iranska pass och id-kort. 

Nya uppgifter om pengabetalningar framkommer också. En toaletten inne på ett bibliotek, där innertaket använts som en död brevlåda, nämns.

En av åklagarna som lett spionutredningen, Mats Ljungqvist, säger till TV4 Nyheterna:

– Han har lämnat delvis nya uppgifter i förhör men skälet till detta tänker jag redovisa vid huvudförhandlingen i hovrätten på måndag, så jag vill inte kommentera ytterligare.

I spelaren ovan: Kammaråklagaren kommenterar fallet.

Relaterat
Spionbroderns advokat: "Har medgivit kontakter med rysk underrättelsetjänst”

Spionbroderns advokat: "Har medgivit kontakter med rysk underrättelsetjänst”

Åklagaren om Kias erkännande: ”Det kommer få betydelse”

Åklagaren om Kias erkännande: ”Det kommer få betydelse”