Sverige leder jakten på T-celler – kan rädda liv på de mest utsatta

Forskarnas intressanta svar – kan vara helt avgörande

Sverige var bland de första i världen att börja testa för T-celler för några veckor sedan. Nu har forskarna gjort intressanta upptäckter som hjälper oss att bättre förstå hur immuniteten mot covid-19 fungerar, och som kan vara helt avgörande för alla med nedsatt immunförsvar.

En vaccination ska aktivera T-cellerna, men hos de med nedsatt immunförsvar sker inte alltid det. Då finns risken att de tror sig ha ett skydd efter vaccination som inte finns, och kan smittas och bli sjuka.

- När personal som är friska vaccinerat sig så får alla väldigt bra T-cellssvar och det känns väldigt tryggt att se. Men vi ser också att har man någon form av nedsatt immunförsvar blir det inte så bra T-cellssvar, säger Ola Winqvist, professor immunologi.

I spelaren ovan: Se mer om forskarnas upptäckter – och vad för viktiga svar de räknar med att få från testerna.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.