Extern länk
Början på sidans innehåll

Skjutningar i Sverige

Skjutningar i Sverige

Här kan du läsa om skottlossningar i Sverige. Här kan du läsa om skottlossningar i Sverige.

Polisen i Uppsala inleder särskild händelse: ”Har ett allvarligt läge”

Drygt 20 frihetsberövade personer kopplas till kriminella nätverk

Uppdaterad: Publicerad:

Uppsala har drabbats av flera grova brott den senaste tiden och en särskild händelse har inletts.
Den senaste veckan har polisregion Mitt fått förstärkning från nationellt håll för att kunna hantera den utökade arbetsbördan.
– Vi har ett allvarligt läge i Uppsala och i landet. Därför har vi intensifierat vårat arbete i regionen genom att skapa en särskild händelsen, säger Torbjörn Nilsson, chef för polisområde Uppsala.

Under den senaste tiden har Uppsala skakats av flera våldsbrott. Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna kan flera av brotten kopplas till den interna konflikt som pågår inom det kriminella nätverket Foxtrot. Men enligt polisen har ett flertal konflikter i regionen eskalerat, en utveckling som noterats sedan midsommar och förvärrats under hösten.

Total har regionen drygt 20 frihetsberövade personer som kopplas till kriminella nätverk.

– Så här långt så har vi drygt 20 frihetsberövade, 15 pågående förundersökning som handlar om mord och mordförsök. Vi har beslag av elva skjutvapen, en handgranat och en rörbomb, säger Andreas Pallinder, chef för utredningssektionen i Uppsala.

Nationell förstärkning

Den särskilda händelsen har inneburit en förstärkning från nationellt håll som möjliggjort det offensiva polisiära arbetet som nu pågår i regionen.

– Vi fortsätter bedriva förundersökningar offensivt och tror att det kommer bli fler frihetsberövanden. Vi är resurssatta nu med en hel del nationella resurser som möjliggör det här offensiva arbetet, säger han.

Flera våldsdåd ska ha stoppats den senaste veckan, enligt Jale Poljarevius, underrättelsechef.

– Läget är fortfarande väldigt allvarligt, men vi är ytters glada över att vi inte haft något dödsfall eller skadade medborgare den senaste tiden, säger han.

– Det har berott på mycket hårt arbete från våra poliser på fältet som jobbar stenhård med att stoppa, kontrollera och profilera nya skyttar och på så vis förhindra att nya dåd begåtts.

Relaterat
Boende efter våldsvågen i Uppsala: ”Vågar inte gå ut”

Boende efter våldsvågen i Uppsala: ”Vågar inte gå ut”