Extern länk
Början på sidans innehåll

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.

Ukraina svartlistar svenskarnas chokladfavoriter

Livsmedelsjätte anses bidra till Rysslands krigskassa

Uppdaterad:Publicerad:

Ukraina svartlistar livsmedelsjätten Mondelez, som äger varumärken som Marabou, O'boy och Daim. Myndigheter i Ukraina anser att företaget bidrar till Rysslands krigskassa.

– Det är nog många svenska konsumenter som känner att de inte kan köpa Marabou på fredagskvällen nu, säger Torbjörn Becker på Handelshögskolan.

Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, skriver i ett sms till TT att Ukraina vill göra omvärlden varse att företaget inte har lämnat Ryssland.

Finansierar rysk stridskassa

"De har tre fabriker där och bidrar genom tillverkning i Ryssland till att betala skatt till den ryska statskassan. Eftersom Ryssland är en krigsekonomi går pengarna på ett eller annat sätt till att finansiera Rysslands krigföring i Ukraina med det yttersta målet att utplåna Ukraina som en stat och nation", skriver han.

I sin årsredovisning för 2022 skriver Mondelez att den ryska verksamheten står för 4 procent av den totala omsättningen. Eftersom bolaget omsatte 31,5 miljarder dollar förra året innebär det en försäljning i den ryska verksamheten på runt 13 miljarder kronor.

”Kex en del av standarddieten”

I en intervju med Yahoo Finance från i höstas säger bolagets vd Dirk Van de Put att bolaget beslutade sig för att inte göra någon hastig reträtt i Ryssland, men att "inte på något sätt bidra till kriget".

– Vi säljer choklad och kex. I många länder är kex en del av standarddieten. Något som man äter till frukost. Och därför anser vi att vi tillhandahåller produkter för vanliga ryssar, säger han i intervjun.

Enligt Van de Put hade bolaget vid det tillfället 3 000 anställda i Ryssland och över 30 000 leverantörer.

TT

Relaterat