Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Helikoptrar vattenbombade brand i hygge

Misslyckat kemiförsök i Lund – en till sjukhus

Över 1 500 klimataktivister gripna i Nederländerna

Senaste dygnet

Serbiska armén rör sig mot Kosovos gräns – går upp i högsta beredskap

Bråk om lokalt val • ”De säger att de inte ska gå in i landet”

Uppdaterad:Publicerad:

Serbiens militära styrkor har beordrats av president Aleksandar Vučić att gå upp i högsta stridsberedskap och fått order om att röra sig närmare gränsen mot Kosovo, enligt den serbiska nyhetsbyrån Tanjug.
– De säger att de inte ska gå in i landet men att de är beredda på alla eventuella scenarier, säger journalisten Tonchi Percan till TV4 Nyheterna.

Miloš Vučević, Serbiens försvarsminister, bekräftar att presidenten undertecknat ordern om att öka stridsberedskapen och beskriver situationen som dramatisk. En av orsakerna till beslutet är sammandrabbningar mellan polis och serber i orten Zvecar i Kosovo.

Oroligheterna bottnar i ett bråk om ett omstritt lokalt val i Kosovo den 23 april. Valet bojkottades av 50 000 serber bosatta i fyra av landets norra regioner som en protest mot det ökade kravet om självstyre, som inte mötts.

– Serbien säger att de inte ska gå in i landet men att man är beredd på alla eventuella scenarier, säger journalisten Tonchi Percan, som bevakar utvecklingen i området.

Polisen använde tårgas

Borgmästarposterna i de fyra kommunerna tillföll representanter från etniskt albanska partier. Under fredagen samlades därför serbiska demonstranter utanför ett kommunalhus där en albansk borgmästare svors in, då kandidaten för den serbiska minoriteten inte blev vald.

Kosovos polis ska ha använt tårgas för att skingra folkmassan. Polisen kommenterade inte händelsen, men bekräftade att man funnits på plats vid ceremonin i kommunalhuset.

"I enlighet med sitt officiella uppdrag stödjer Kosovos polis borgmästaren så att denne kan utföra sitt arbete och sina officiella uppdrag i samhället", skrev polisen i ett uttalande, rapporterar TT.

Tonchi Percan säger att situationen som uppstått i området är helt ny.

– Det är ingen bra relation mellan Kosovos regering och FN och andra europeiska länder. Jag tror att Serbien väntar på att väst ska sätta tryck på Kosovos regering att tillmötesgå serbernas krav, säger Tonchi Percan.

Spänt läge utefter gränsen

I den norra delen av Kosovo, vid gränsen till Serbien, utgör serber majoritet i befolkning. Det har under långt tid varit en ansträngd relation mellan grannländerna på Balkan. Serbien har aldrig erkänt Kosovos självständighet som utropades 2008.

Aleksandar Vučić beordrade senast i december 2022 högsta beredskap vid gränsen mellan länderna.

Relaterat