Extern länk
Början på sidans innehåll

Skjutningar i Sverige

Skjutningar i Sverige

Här kan du läsa om skottlossningar i Sverige. Här kan du läsa om skottlossningar i Sverige.

Skolanställd tas ur tjänst – anhöriga kopplas till ”Kurdiska räven”

Pekas ut som möjlig måltavla • ”Förstår att det skapar oro”

Uppdaterad: Publicerad:

En anställd på en skola i Norrköping har tagits ur tjänst efter en ökad hotbild mot personen. Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna är den anställda en anhörig till personer som är involverade i konflikten inom Foxtrot-nätverket.
– Det har kommit till vår kännedom att det finns en hotbild mot en av våra anställda, säger kommunens utbildningsdirektör, Ester Alavei till TV4 Nyheterna.

Gängkonflikten har trappats upp under de senaste veckorna, och flera våldsdåd har utförts mot anhöriga till personer i den kriminella miljön.

En av de anhöriga som pekats ut som en måltavla är en anställd på en skola i Norrköping. Något som Aftonbladet var först med att rapportera.

– Det är information som kommit till oss från vår säkerhetsavdelning, säger Ester Alavei till TV4 Nyheterna.

Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna ska den anställda ha koppling till en person som är involverad i den pågående konflikten inom det kriminella Foxtrot-nätverket. Det ska röra sig om en anhörig till en av de gripna svenskarna i Turkiet som misstänks ingå i en utbrytargrupp som planerat att mörda Foxtrot-ledaren Rawa Majid, mer känd som ”Kurdiska räven”.

Utöver det har en annan släkting till den skolanställda nyligen fått sin lägenhet beskjuten i ett uppmärksammat våldsdåd där två kvinnor och en man häktades under måndagen.

Den skolanställda är själv inte kriminell, utan har anhöriga som kopplas till gängen.

TV4 Nyheterna har sökt den skolanställda, men utan framgång.

Tagen ur tjänst

På grund av hotbilden har den anställda på skolan i Norrköping tagits ur tjänst tills vidare, berättar utbildningsdirektören, Ester Alavei.

– För oss är det viktigaste barnens säkerhet och personalens säkerhet. Av den anledningen har vi bestämt detta så länge den hotbilden finns kvar, säger hon.

– Vi utreder vad vi kan göra utifrån ett kommunalt perspektiv, säger hon.

Hon vill inte gå in närmare på vilken skola personen arbetar på, men berättar att den anställda arbetar med barn och unga i kommunen.

– Jag går inte in i enskilda personalärenden men det är en anställd i vår kommun i utbildningsförvaltningen.

Personen befinner sig i en ”chockerande situation”, berättar hon.

– Vi får inte glömma att den personen är en av våra anställda. Personens arbetsmiljö och mående är kommunens ansvar, precis som alla andra våra anställda.

Oroliga föräldrar

Utbildningsdirektören Ester Alavei berättar att kommunen har en nära dialog med polisen kring hotbilden.

– Kommunen har ett tajt samarbete med polisen. Dels kring den här anställda personens säkerhet, men också kring hela våldsvågen i vår kommun.

Utbildningsdirektören har förståelse för de oroliga föräldrar som har sina barn på skolan, och menar att det här är något som är nytt för kommunen. Men betonar samtidigt att det inte finns någon hotbild mot kommunen.

– Jag har full förståelse för att vårdnadshavare är oroliga. Det här är nytt för oss alla. Jag förstår att det skapar oro.

– Men det jag säger till vårdnadshavarna är att det finns ingen hotbild mot oss som kommun, mot våra barn, eller skolor.

Relaterat
Två kvinnor och en man häktas efter skottlossning i Norrköping

Två kvinnor och en man häktas efter skottlossning i Norrköping